Experţii americani ne atrag atenţia că trebuie să fim cu mare băgare de seamă atunci când cumpărăm anumite produse, precum săpunul, cremele de corp, fixativul pentru păr, parfumurile etc., pentru că ftalaţii pe care îi conţin ne pot induce un risc crescut de diabet.
Ftalaţii sunt substanţe chimice care, odată ajunse în organism, provoacă tulburări hormonale despre care s-a observat că ar induce, mai devreme sau mai târziu, diabetul. Aceştia se găsesc în produse precum cremele hidratante, nutritive, de faţă sau pentru corp, lacul de unghii, săpun, parfumuri şi spray-uri pentru păr. Se mai găsesc şi în compoziţia adezivilor, electronicelor, jucăriilor şi a altor produse de uz casnic.
Cercetările, conduse de Tamara James-Todd în cadrul Division of Women’s Health, Brigham and Women’s Hospital, s-au concentrat asupra analizei biochimice a urinei unui număr de 2.350 de femei, toate paticipante la un Studiu Naţional de Evaluare a Nivelului de Sănătate şi Nutriţie. Astfel s-a observat că femeile având o concentraţie ridicată de ftalaţi în urină prezentau şi simptome de boală diabetică.
Atunci când citiţi etichetele produselor de îngrijire persoanlă pe care doriţi să le achiziţionaţi, trebuie să ştiţi că ftalaţii apar sub diferite denumiri: mono-benzyl phthalate, mono-isobutyl phthalate, mono-(3-carboxypropyl) phthalate, mono-n-butyl phthalate, di-2-ethylhexyl phthalate – acestea sunt denumirile în limba engleză, cea mai utilizată pe listele ingredienţilor produselor de circulaţie internaţională.
De menţionat, de asemenea, că ftalaţii mai pot să apară şi în anumite medicamente, inclusiv cele prescrise persoanelor suferind de diabet, prin urmare acest detaliu ar putea fi „încurcat” într-o oarecare măsură investigaţiile cercetătorilor.
Ei au recunoscut că este nevoie de mai mult studiu pentru a aprofunda această teorie, întrucât este posibil ca ftalaţii să se găsească în urina persoanelor diabetice numai din pricina medicamentelor administrate şi nu ca urmare a utilizării anumitor produse încărcate cu aceste substanţe chimice.
Citeşte şi: Produsele de ingrijire personala, vinovate de obezitatea infantila
Diabetul, ameninţarea amară a omului modern
Sursa: Sciencedaily.com