Remedii anti-depresie: in care sa ai incredere?

Peste tot in lume, numarul persoanelor care consuma antidepresive s-a marit considerabil ajungand chiar sa se dubleze. La fel se intampla si cu pastilele care promit sa te faca fericita instantaneu. Incearca totusi sa nu cazi prada afacerilor din domeniul farmaceutic si afla pe ce te poti baza in lupta cu depresia.
  • Publicat:
Remedii anti-depresie: in care sa ai incredere?
Remedii anti-depresie: in care sa ai incredere?

Peste tot in lume, numarul persoanelor care consuma antidepresive s-a marit considerabil ajungand chiar sa se dubleze in ultimii ani. La fel se intampla si cu pastilele care promit sa te faca fericita instantaneu. Incearca totusi sa nu cazi prada afacerilor din domeniul farmaceutic si afla pe ce te poti baza in lupta cu depresia.

Afacerile bazate pe antidepresive sunt extrem de profitabile avand in vedere cati consumatori au. Tocmai de aceea, medicamente care nu au nici o legatura cu depresia incep sa fie prescrise in acest scop, fara sa fie sustinute de dovezi stiintifice solide.

Specialistii atrag atentia ca o depresie severa necesita mai intai de toate un suport psihologic profesional si apoi, daca este cazul, o medicatie corespunzatoare.

Acidul folic
Este folosit impotriva depresiei in special de persoanele care nu raspund la antidepresive. Din punct de vedere stiintific insa, nu exista probe care sa ii sustina efectul antidepresiv, iar beneficiile raportate de consumatori au fost puse pe seama efectului Placebo.

Inozitolul
Este o glucoza care faciliteaza transmiterea serotoninei si a altor neurotransmitatori la creier. Persoanelor care sufera de depresie sau tulburare bipolara au, se pare, un nivel insuficient de inozitol, motiv pentru care se considera ca suplimentarea acestuia ar putea ajuta la tratarea depresiei.

Cu toate acestea, eficacitatea sa nu a fost dovedita stiintific, iar medicii sunt total contra administrarii acestuia impotriva depresiei.

Omega 3
Efectele benefice ale acizilor grasi Omega 3 asupra depresiei sunt sustinute de doua mari argumente: oamenii care sufera de depresie au deficiente de Omega 3 si tarile consumatoare de peste au cele mai mici rate ale depresiei.

Totusi, studiile nu au reusit sa identifice daca efectul antidepresiv al acizilor Omega este independent, intrucat acesta a fost folosit de regula in combinatie cu o medicatie specifica.

In orice caz, avand in vedere ca acizii grasi Omega 3 au prea putine efecte adverse si sunt extrem de benefici pentru inima, creier si sistemul cardiovascular, merita sa fie incercati si in acest scop. Dupa ce ai cerut parerea medicului, bineinteles.

Sofranul
Este un condiment folosit la gatit si pentru tratarea simptomelor depresiei, in medicina traditionala persana. Cu toate ca nu au fost facute prea multe studii in acest sens, s-a demonstrat ca sofranul are efecte benefice asupra formelor usoare de depresie, fiind chiar mai eficient decat Prozacul sau imipramina.

Totusi, este cel mai scump condiment din lume, asa ca nu este chiar atat de accesibil.

Triptofanul
Triptofanul este un supliment natural, ce stimuleaza productia de serotonina, neurotransmitatorul ce produce o stare de bine in organism. Studiile au aratat o legatura intre cantitatile scazute de triptofan din corp si aparitia simptomelor depresiei, insa niste date concludente nu exista.

Mai mult, specialistii atrag atentia ca suplimentele de triptofan nu sunt tocmai „naturale” si inofensive cum pretind comerciantii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult