Respectarea câtorva reguli privind sănătatea vaselor de sânge poate face diferenţa între păstrarea sănătăţii sau instalarea unui nou infarct miocardic sau a unui nou accident vascular cerebral. Dr. Cristina Stănescu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina vine cu amănunte preţioase pentru toţi pacienţii care au suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.
Infarctul miocardic este denumirea medicală a necrozei miocardice acute. De regulă, este cauzat de trombi (cheaguri formate la nivelul arterial, venos) care blochează circulaţia fluxului sangvin şi produc necroza ischemică a muşchiului cardiac. Cei mai mulţi pacienţi care au suferit un infarct miocardic au acuzat durerea severă survenită brusc în piept, durere ce poate radia în maxilar, în umărul şi apoi în braţul stâng sau în ambele braţe. De asemenea, pacientul poate manifesta transpiraţii excesive, stări de oboseală, dificulăţi în respiraţie. Durerea resimţită este similară cu angina pectorală, însă este mult mai intensă şi durează mai mult (între 15 minute şi câteodată, câteva ore).
Accidentul vascular cerebral ischemic (numit şi infarct sau ramolisment cerebral) apare când un vas de sânge este astupat de un tromb (cheag format la nivelul acelui vas) sau embol (fragment dintr-un cheag aflat undeva în sistemul sanguin, care a fost mobilizat de viteza sângelui, prin artere, arteriole, către teritoriul cerebral).
Accidentul vascular cerebral hemoragic se datorează apariţiei unei cantităţi de sânge în ţesutul cerebral, datorită unui puseu de tensiune arterială care forţează vasul de irigă acel ţesut şi îl fisurează, a unor malformaţii vasculare deja existente (aşa cum sunt: anevrismul, angiomul), a unor tulburări de colagulare sau a unui tratament cu medicamente anti-coagulante.
”În general, infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral apar la pacienţii cu ateroscleroză, a cărei progresie este favorizată de prezenţa factorilor de risc cardio-vasculari: fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, colesterolul crescut” spune dr. Cristina Stănescu, medic primar cardiolog.
Aşadar, respectarea tratamentului medicamentos cu stricteţe, odihna suficientă, modificarea stilului de viaţă dacă acesta nu este unul echilibrat sunt condiţii necesare.
”După ce ai supravieţuit unui eveniment cardiovascular acut e necesar să ai grijă de vasele de sânge pentru a preveni repetarea unui alt eveniment de acest fel” a precizat medicul cardiolog. Pentru aceasta, trebuie eliminaţi factorii de risc care au produs acea situaţie nefericită.
Dr. Cristina Stănescu descrie regulile ce vor îmbunătăţi stilul de viaţă şi reduce riscul unor noi depisoade precum infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
”Să renunţi imediat la fumat
Să tratezi imediat modificarile grăsimilor din sânge cu statine
Să tratezi hipertensiunea arterială şi să reduci consumul de sare
Să tratezi diabetul zaharat, dacă este prezent şi să reduci cantitatea de carbohidraţi din alimentaţie
Să scazi gradat în greutate, dacă este cazul
Să începi un program de exerciţii fizice, pe care să îl creşti treptat
Să respecţi tratamentul recomandat la externarea din spital.”