Bronșita acută: simptome, prevenție

Bronșita este o afecțiune a căilor respiratorii, a plămânilor, care produce inflamații. Aceasta este de două feluri: bronșita cornică și bronșita acută.
  • Publicat:
Bronșita acută: simptome, prevenție
Bronșita acută: simptome, prevenție

Știm foarte bine că odată ce intrăm în sezonul rece, gripa, răceala și problemele respiratorii sunt la ordinea zilei, motiv pentru care aducem în discuție bronșita acută, ce este, ce simptome are și cum poate fi prevenită.

Bronșita acută: ce este, simptome

Bronșita este o afecțiune a căilor respiratorii, a plămânilor, care produce inflamații. Aceasta este de două feluri: bronșită cornică și bronșită acută. Bronșita cornică este o afecțiune mult mai serioasă, mai severă, în timp ce bronșita acută este mai puțin severă și foarte des întâlnită. Principalul simptom este reprezentat de tuse, acompaniat de producția de mucoasă, care poate fi transparentă, albă, galbenă sau verde. Mulți pacienți cu bronșită acută prezintă și dureri în piept atunci când respiră și febră.

Cum apare?

Puține sunt cazurile în care bronșita acută este produsă de prezența unei bacterii. În schimb, vinovatul principal este virusul răcelii. Bronșita acută este cel mai des întâlnit în sezonul rece (toamna și iarna) și mai poate fi produsă nu doar de virusuri respiratorii, ci și de praf, fum de țigară, poluare sau alți factori. Atunci când vine vorba de diagnostic, medicii se axează pe examinarea fizică, dar și pe istoricul clinic al pacientului. În cazul în care suspectează că este vorba de gripă sau pneumonie, se cer teste/ analize suplimentare.

Pentru a determina dacă este vorba de o bronșită virală sau bacteriană este greșit să spunem că ne putem da seama de culoarea mucoasei. Multe persoane cred că dacă mucoasa este de culoare galbenă sau verde este necesar antibioticul.

Peersoanele cu risc crescut de bronșită acută sunt cele care au un sistem imunitar compromis, boli cronice de plămâni, copiii, fumătorii, persoanele în vârstă și bebelușii. De asemenea, contactul directe cu o persoană care este răcită sau are bronșită acută crește riscul de îmbolnăvire.

Cum să prevenim apariția bronșitei acute?

Există câțiva pași care ne ajută să prevenim bronșita acută și pe care deja îi cunoaștem foarte bine. În primul rând, trebuie să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde sau să folosim gel dezinfectant pentru a elimina prezența germenilor. De altfel, ține la distanță mâinile nespălate de ochi, nas și gură, încearcă să dormi suficient, să mănânci fructe și legume și să eviți să intri în contact cu persoanele răcite.

Urmărește CSID.ro pe Google News