Cancer de sân – Dr. Dragoş Median: ”Orice modificare a sânilor (nodul, durere, culoare) este suspectă„

Şi bărbaţii au risc de a dezvolta cancer la sân (aproximativ 1 %). Teoretic toate femeile sunt supuse riscului de a dezvolta cancer la sân.
  • Publicat:
Cancer de sân - Dr. Dragoş Median: ”Orice modificare a sânilor (nodul, durere, culoare) este suspectă„
Dr. Dragoş Median, şeful Compartimentului de Oncologie Medicală, de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti

Se vorbeşte foarte mult în jurul nostru despre cancerul de sân. Mame, bunice sau fiice, toate poartă cumva adânc în suflet această teamă, dar puţine sunt femeile care chiar merg regulat la un control al sânilor. Control care începe acasă, prin simpla palpare, şi care continuă cu răbdare multă în mod gratuit pentru cele care plătesc asigurarea de sănătate obligatorie în România prin control la ginecolog, ecografii, mamografii. Pentru a veni în sprijinul a tot mai multe femei am stat de vorbă despre semne ale cancerului de sân, persoane supuse riscului de a dezvolta şi teste genetice cu dr. Dragoş Median, şeful Compartimentului de Oncologie Medicală, de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti.

Cancer de sân – semne care ne trimit la doctor de urgenţă

CSÎD: Ce semne trebuie să ne facă atente la sănătatea sânilor?
Dr. Dragoş Median:
Orice fel de modificări: de culoare, de consistenţă, apariţia unor noduli, modificări ale pielii (tegumentului), sensibilitate modificată (durere, discomfort), scurgeri mamelonare, etc.

Analize şi teste medicale pentru sâni

CSÎD: Ce teste, analize, ce tip de control medical şi la ce medic mergem să verificăm sânii?
Dr. Dragoş Median:
În absenţa oricărei simptomatologii sau a oricărui semn, se recomandă ca femeile până în 50 de ani inclusiv să fie examinate mamografic la fiecare 2 ani. Nu există o vârstă maximă, dar cele mai multe programe de screening se limitează la vârstă de 70 de ani. În România nu există un asemenea program de screening, aşa că femeile pot face acest lucru la cerere (calea medic de familie  radiologie este cea mai frecvent utilizată).

Sâni inflamaţi – la ce specialist mergem?

CSÎD: Atunci când sânii dau semne că nu sunt sănătoşi (noduli, umflături, durere, modificări ale pielii) la ce specialist mergem?

Dr. Dragoş Median: Atunci când există un semn dintre cele enumerate mai sus, o vizită la medicul de familie/ginecolog/radiolog-imagist, care să recomande cea mai potrivită metodă imagistică de evaluare este necesară. Mamografia sau ecografie (uneori ambele metode) sunt necesare pentru stabilirea/excluderea unei suspiciuni clinice.

Cancer de sân – cine are risc crescut

CSÎD: Femeile care au risc crescut de a dezvolta cancer de sân (au cazuri de cancer de sân în familie) la ce specialist trebuie să consulte şi când?
Dr. Dragoş Median:
Pentru femeile cu risc genetic crescut (risc familial sau mutaţii genetice predispozante), screeningul trebuie să înceapă mai devreme (cu 10 ani

CSÎD: Cine intră în categoria de risc pentru cancer de sân?

Dr. Dragoş Median: Teoretic orice femeie are risc de a dezvolta cancer mamar. Acest risc creşte cu vârsta, cu existenţa unui istoric familial pozitiv pentru cancer mamar sau ovarian, cu prezenţa unor mutaţii genetice (dintre care cele mai cunoscute sunt cele ale genelor BRCA), cu anumite expuneri (la estrogeni, la radiaţii), cu consumul de alcool. Există şi factori protectivi cum apariţia primei menstruaţii mai târziu, instalarea menopauzei mai devreme, prezenţa sarcinilor şi alăptarea.

CSÎD: Bărbaţii pot face cancer mamar?
Dr. Dragoş Median
: Există un procent mic aproximativ 1% de bărbaţi care pot face cancer mamar. Pentru ei riscul este dat de prezenţa defectelor genetice (sdr. Klinefelter, de ex.)

Teste genetice pentru depistarea cancerului – costuri

CSÎD: Ce fac teste genetice care indică riscul de a dezvolta cancer?

Dr. Dragoş Median: Cele mai multe teste de stabilire a riscului evaluează prezenţa mutaţiilor într-un număr mare de gene (câteva zeci) prin analiza AND-ului extras din celulele sangvine sau de la nivelul mucoasei bucale. Ele stabilesc doar dacă o mutaţie patogenă este sau nu prezentă, iar literatura medicală ne poate da informaţii legate de cât de frecvent este asociată mutaţia respectivă cu o anumită formă de cancer (inclusiv de sân). Asta nu înseamnă că sigur se va întâmpla acest eveniment nedorit.

CSÎD: Ce teste genetice arată riscul de a dezvolta cancer la sân şi cât de accesibile sunt în România? Cât costă?

Dr. Dragoş Median:Pe piaţa din România există un test care se numeste Heredigene ®; un altul, mai popular în SUA MyRisk ® nu este încă disponibil în UE. Sunt însă numeroase laboratoare care evaluează prezenţa mutaţiilor în genele BRCA 1 şi 2, iar preţul este aproximativ 2.500 – 3.000 lei. Pacientele diagnosticate deja cu cancer de sân în România au acest instrument la dispoziţie pentru a scurta timpul de informare Navigator Cancer de Sân.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult