Una din opt femei va fi diagnosticată în timpul vieții cu cancerul mamar, conform statisticii anuale efectuate de American Cancer Society (Societatea Americana de Oncologie). Dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică, ne propune să vorbim despre cum putem să prevenim și să diagnosticăm cel mai frecvent tip de cancer al femeii, mai ales că luna octombrie este desemnată la nivel internațional ca lună de prevenție a cancerului de sân.
Pe scurt, înseamnă scenariul în care este găsit un cancer într-un stadiu incipient, preferabil la debut, la o femeie fără simptome, care să îi ofere pacientei cât mai multe opțiuni și o viață asemănătoare cu cea a unei femei sănătoase. Metoda de screening acceptată unanim de toate societățile internaționale de profil, este mamografia, metoda care scade riscul de a muri prin cancer de sân.
Pentru femeile cu vârsta mai mare de 40 de ani, metoda de depistare este mamografia efectuată o dată la doi ani pentru că după această vârstă incidența cancerului de sân este mai mare, comparativ cu femeia tânără.
Screeningul cancerului mamar la femeia între 20 și 40 de ani
Deși cancerul de sân apare mai des la femeia în vârstă, din păcate, numărul din ce în ce mai mare de femei tinere diagnosticate, le face pe acestea să caute o metodă de prevenție. Tradițional, femeile până în 40 de ani nu intră în programele de screening național prin mamografie, dar acestea își pot verifica anual țesutul mamar cu o simplă ecografie.
O categorie aparte este reprezentată de femeile cu risc crescut, de exemplu cele care au mutații genetice (cel mai frecvent BRCA1 sau 2) sau multe rude cu cancer mamar sau ovarian în familie. Pentru aceste paciente, este indicată urmărirea prin rezonanță magnetică și, în anumite cazuri, mamografie, chiar și la vârste mai tinere.
Dacă ai palpat un nodul la sân sau ai o scurgere mamelonară, deja e un semnal de alarmă și trebuie să ajungi la medic pentru un diagnostic corect. Dacă ai peste 40 de ani, investigațiile vor începe tot cu mamografia, în prezent de preferat cu tomosinteza, de multe ori urmată de ecografie. Dacă ai până în 40 de ani, de obicei se începe cu ecografia, însă aceasta se poate suplimenta cu mamografia. Când lucrurile sunt neclare la aceste două metode, se poate folosi și imagistica prin rezonanță magnetică. Dacă se găsește un nodul suspect prin aceste metode, urmatorul pas este biopsia. Aceasta înseamnă extragerea unui numar de fragmente din nodulul suspect cu anestezie locală. Simplă și sigură, biopsia se poate face cu ghidajul ecografului (pentru a vedea nodulul) sau în unele cazuri prin ghidaj mamografic sau IRM.
În încheiere să nu uităm de metoda care este cel mai la îndemană este autopalparea. Deși poate părea banal, un control periodic al sânilor prin autopalpare, ne poate atenționa imediat dacă ceva este în neregulă. Dacă facem asta lunar, indiferent de vârstă, ne vom obișnui cu consistența normală a sânului și cu modificările ciclice (care sunt legate de menstruație), deci ne vom da seama dacă au apărut schimbări. Atenție însă că nu orice modificare înseamnă obligatoriu origine malignă, însă orice modificare trebuie să fie verificată de un medic și explorată prin metodele specifice – ecografie sau mamografie. Cu toate că autopalparea este importantă, aceasta nu detectează leziunile mici. De aceea este nevoie să ne ajutăm și de imagistică, adică de ecografie sau mamografie.
Nu uita să ai grijă de tine și să mergi la controalele anuale de rutină. Este mai ușor să previi, decât să vindeci.