Un nou studiu indică faptul că în timpul somnului, creierul trece printr-un proces de curăţare. Experţii susţin că această curăţare presupune înlăturarea proteinelor care se acumulează pe timpul zilei şi poate ajuta la scăderea riscului de apariţie a demenţei. De asemenea, experţii sugerează că există câteva trucuri care ne ajută să avem parte de un somn bun.
Cum se defineşte un somn bun?
Un somn bun ţine atât de cantitate, cât şi de calitate, iar una dintre cele mai mari greşeli este să credem că odată cu înaintarea în vârstă avem nevoie de mai puţin somn. Pentru persoanele trecute de 18 ani, calitatea somnului trebuie să fie între 7 şi 8 ore pentru a menţine o stare bună a sănătăţii. Totodată, orele de somn nu se pot împărţi în orele pe care le dormi la prânz şi cele pe care le dormi seara. Cele 7-8 ore de somn trebuie să fie consecutive. Cât despre caltate, somnul adecvat este definit de stadiile somn. De exemplu, acesta nu trebuie să fie întreput de diferiţi factori: dureri, medicamentaţia pentru
apneea de somn sau alcool.
Consecinţele somnului incorect
Pe lângă riscul de apariţie a demenţei, lipsa somnului poate duce la diferite probleme de sănătate în organism. Din punct de vedere fizic, poate rezulta probleme de control al greutăţii, diabet şi disfuncţie tiroidă în urma dereglării hormonale. Din punct de vedere mental, lipsa somnului poate duce la anxietate, depresie, memorie slabă şi boli degenerative precum Alzheimer şi demenţa.
Cum să îmbunătăţeşti calitatea somnului
Experţii spun că dacă te simţi odihnit după ce te trezeşti sau ai
probleme de somn precum sforăit sau adormi foarte greu, consultă un specialist. Acesta va descoperi care este problema şi cum poate fi tratată. Foarte multe persoane se confruntă cu stres, în special dn cauza pandemiei de COVID-19 pentru că nu ştim când se va termina, dacă ne protejăm suficient de bine, dacă cei dragi sunt bine sau ce se întâmplă cu locurile de muncă şi multe altele. Aşadar, atunci când nivelul de stres creşte, somnul este afectat şi poate fi întrerupt.