Cum îţi întăreşti sistemul imunitar în sezonul rece

O stare de sănătate generală bună şi un sistem imunitar puternic sunt esenţiale pentru a preveni afecţiunile asociate cu această perioadă a anului
  • Publicat:
Cum îţi întăreşti sistemul imunitar în sezonul rece

O stare de sănătate generală bună şi un sistem imunitar puternic sunt esenţiale pentru a preveni afecţiunile asociate cu această perioadă a anului. Există câteva schimbări pe care le poţi face în dieta  şi în stilul tău de viaţă pentru a un sistem imunitar mai puternic. Iată câteva moduri în care poţi să treci peste iarnă fără probleme de sănătate.

Probiotice

Probioticele se regăsesc în proporţie de 70-80%  la nivelul intestinului unde intră în compoziţia florei intestinale, au rol în împiedicarea dezvoltării microorganismelor patogene care pot cauza infecţii. Mai mult, cresc răspunsul imunologic al intestinului, întărind capacitatea noastră de a ne apăra. Probioticele acţionează împotriva infecţiilor asemenea antibioticelor, însă avantajul important al acestora este că nu afectează flora intestinală.

Probioticele stimulează în mod direct imunitatea prin creşterea producţiei de limfocite, lucru care întăreşte sistemul imunitar şi permite un răspuns rapid la infecţii. Se recomandă o doză zilnică de 10 miliarde de probiotice Bifidobacterium şi Lactobacillus. Acestea se regăsesc în special în alimente obţinute în urma fermentării: iaurtul,  castraveţii muraţi, kefirul. Alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa sau ovăzul.

Vitamina C

Alimentele bogate în vitamina C cresc producţia de globule albe, cu rol de apărare a organismului împotriva infecţiilor, precum şi nivelul de interferon, anticorpi ce protejează împotriva infecţiilor şi bacteriilor. Vitamina C are propietăţi antioxidante, neutralizează radicalii liberi şi luptă cu boli infecţioase. Surse excelente de vitamina C: lămâia, măceşele, cătina, ardeii iuţi, ardeii verzi, coacăzele, broccoli, varză. Aportul zilnic recomandat de vitamina C este de 200 mg.

Zinc

Zincul joacă un rol important în sistemul imunitar prin faptul că previne răceala, gripa şi alergiile. Studiile arată că un nivel redus de zinc din organism determină scăderea funcţiilor celulelor imunitare. Zincul are propietăţi antioxidante şi previne infecţiile la oamenii sănătoşi (prin menţinerea imunităţii puternice), dar este cu atât mai important în timpul febrei, când sistemul imunitar este suprasolicitat. Surse naturale pentru zinc sunt: germenii de grâu, seminţele de în, seminţele de dovleac, nucile. Doza zilnică recomandată este de 10-25 de mg.

Vitamina D

Stresul şi nivelul ridicat de cortizol sunt asociate cu un risc crescut de infecţii virale. Un nivel scăzut de vitamina D poate duce la scăderea puterii de apărare a sistemului imunitar. Absorbţia calciului este condiţionată de un aport suficient de vitamina D. Iarna, din cauza expunerii foarte reduse la soare, sinteza de vitamina D scade dramatic şi este nevoie de un aport alimentar la nivelul necesarului zilnic de 5 micrograme. Sursele principale sunt peştele gras, ficatul, alimentele îmbogăţite cu vitamina D (lapte sau suc de portocale). În alimentaţie, vitamina D se găseşte în carnea de peşte, în gălbenuşul de ou, în lapte şi uleiul de cod. Doza zilnică recomandată este de 3000-5000 de unităţi.

Uleiul de oregano

Studiile au demonstrat că acesta este cel mai puternic antibiotic natural ce aduce organismului numeroase proprietăţi curative: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic.  Uleiul de oregano poate acţiona pe două căi: ca modalitate de prevenţie, dar şi ca tratament pentru a grăbi vindecarea.  Acesta acţionează atât ca un bun expectorant şi agent antiviral şi totodată ca un antioxidant ce ajută la eliminarea toxinelor şi stimularea imunităţii.

Ghimbirul

Ghimbirul este un remediu cu tradiţie în medicina alternativă, fiind folosit datorită nutrienţilor cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene. Ghimbirul, fie sub formă de ceai sau consumat natural, este un bun remediu în cazul răcelilor deoarece calmează inflamaţille la nivelul gâtului, ameliorează simptomele sinuzitei, febrei şi infecţiilor gâtului.

Dietă şi stil de viaţă

Consumaţi proteine slabe la fiecare masă, deoarece anticorpii care ajută la distrugerea bacteriilor sunt formati din proteine. Consumaţi cantităţi reduse de carne de vită, carne de porc, soia, fasole şi fructe de mare. Nucile sunt, de asemenea, surse de proteine si magneziu. Evitaţi alimentele procesate care distrug bacteriile „prietenoase” din intestine care ajută organismul să lupte eficient contra infecţiilor

Reduceţi stresul (încercaţi tehnici de respiraţie, masaj, meditaţie sau terapie prin muzică) pentru a reduce nivelul cortizolului şi a întări sistemul imunitar. Exerciţiile fizice sunt de asemenea un factor care elimină stresul şi întăresc imunitatea. Urmând aceşti paşi veţi reduce şansele de a vă îmbolnăvi în această iarnă!

Urmărește CSID.ro pe Google News