Aceasta este o urgență chirurgicală, întrucât poate avea o evoluție severă, putând duce la deces într-un timp scurt. De multe ori, operația reprezintă singura posibilitate de tratament.
Doctorul Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, de la Clinica Smart Nutrition, ne explică regulile dietei care trebuie urmată de pacient după o astfel de intervenție chirurgicală.
Ocluzia intestinală poate avea multiple cauze, printre acestea numărându-se: diverticulita, herniile interne sau externe, invaginația intestinală, peritonita, tumorile, bridele apărute în urma altor intervenții chirurgicale la nivel abdominal, ileusul biliar, corpii străini etc.
Indiferent de cauza ocluziei, aceasta trebuie rezolvată de urgență, iar in multe cazuri intervenția chirurgicală este soluția. După operație, alimentația pacienților prezintă câteva particularități comune. În funcție de cauza care a dus la apariția ocluziei, recomandările nutriționale pot varia, însă recomandările generale trebuie respectate de fiecare pacient.
Este posibil ca imediat după operație, pacientul să nu poată consuma alimente, motiv pentru care va fi hidratat și hrănit parenteral (de obicei intravenos). După reluarea apetitului, se recomandă ca în primele 1-3 zile, dieta să fie alcătuită din hrană lichidă sau semisolidă, incluzând supe clare, iaurt, piureuri de legume sau fructe etc. Aceste alimente sunt mai ușor de digerat decât hrana solidă, integrală.
Ulterior, dieta obisnuită va fi reluată, respectând urmâtoarele recomandări:
În funcție de cauza care a produs ocluzia intestinală, pacientul va reveni într-un anumit interval de timp la dieta obișnuită, fiind bineînțeles sfătuit să păstreze principiile unei alimentații sănătoase, să se hidrateze suficient și să facă mișcare zilnic.