Hemofilia este o boală rară cu debut precoce. Forma severă este diagnosticată în urma unor sângerări în general în primul an de viață când copilul face primii pași. Viața pacientului hemofilic presupune vizite repetate la doctor, administrarea repetată de injecții. De asemenea, pacienții cu hemofilie au diverse restricții privind activitățile de joacă și activitățile sportive. Aceștia au nevoie de ajutorul și suportul familiei. Specialiștii spun că o astfel de boală are un impact psihologic asupra familiei mare. Am stat de vorbă despre tratamentul și stilul de viață indicat pacienților cu hemofilie cu dr. Florica Ghilezan, medic primar hematolog.
CSÎD: Ce fel de sângerări au pacienții și de ce de intensitate?
Dr. Florica Ghilezan: Pacienții prezintă cel mai adesea sângerări intraarticulare sau hematoame. Cele mai grave sunt la cele cu forme severe, cu nivel al factorilor de coagulare sub 1%.
CSÎD: Când debutează o astfel de criză ce trebuie făcut?
Dr. Florica Ghilezan: Dacă apare sângerarea trebuie administrat cât mai repede tratamentul de substituție cu factor de coagulare, terapie care pacientul este învățat să și-l administreze la domiciliu. Ulterior se prezintă la medic pentru evaluare și continuarea tratamentului.
CSÎD: În ce constă tratamentul pacienților cu hemofilie?
Dr. Florica Ghilezan: Tratamentul actual este administrarea de factor VIII sau IX al coagulării (în funcție de deficit) pentru a opri sângerarea.
CSÎD: Ce stil de viață este recomandat pacienților ?
Dr. Florica Ghilezan: Pacienții care beneficiază de tratament din copilărie, care își administrează profilaxia pot avea o viață familială și profesională aproape normală. Nu sunt recomandate activitățile fizice excesive, sporturile extreme; dar nici sedentarismul.
CSÎD: Ce dietă este recomandată în hemofilie?
Dr. Florica Ghilezan: Nu sunt diete specifice în Hemofilie. Pacientul trebuie să prevină obezitatea, care poate agrava afectarea articulațiilor. La adult se recomandă diete în funcție de bolile asociate: diabet, obezitate, dislipidemii.