Histerectomie – procedura chirurgicală de extirpare a uterului care realizează în urma detectării mai multor afecțiuni precum: afecțiuni cronice, anumite tipuri de cancer sau infecții puternice.
Operație de histerectomie poate fi simplă, cu păstrarea ovarelor, sau poate fi însoțită de anexectomie (îndepărtarea ovarelor, ceea ce înseamnă automat intrarea la menopauză).
După o astfel de intervenție (îndepărtarea uterului și a ovarelor), un stil de viață sănătos nu mai este o opțiune – devine o necesitate!
Organismul se schimbă, iar transformările încep să apară: creșterea în greutate, insomnie, dezechilibru emoțional. Toate acestea se întâmplă în urma destabilizării nivelurilor de hormoni.
Vestea bună este că, adoptând o alimentație echilibrată, făcând exerciții fizice și încercând reducerea stresului, poți trece fără probleme peste o intervenție de histerectomie (cu sau fără îndepărtarea ovarelor).
Dr. Silviu Istoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, are pentru tine o serie de sfaturi de care ar trebui să ții cont după o intervenție de histerectomie.
Mersul pe jos este una dintre cele mai bune modalități prin care organismul se recuperează și se vindecă. Începe treptat, ascultându-ți întotdeauna corpul. Este posibil să resimți o oboseală mai accentuată decât înainte de operație și poate fi necesar să faci pauze sau chiar reprize de somn pe tot parcursul zilei, afirmă dr. Silviu Iștoc.
Dacă intervenția a fost laparoscopică, poți ridica orice după 2 săptămâni, nu sunt restricții. Dacă însă a fost nevoie de tăietură la nivelul abdomenului, evita să ridici obiecte cu o greutate mai mare de 20 de kilograme sau să-ți încordezi peretele abdominal timp de cel puțin șase săptămâni. Nu numai că vei prelungi durata de recuperare, dar îți vei pune în pericol sănătatea.
Din cauza procedurii și a medicamentelor pentru durere, poți resimți disconfort în mișcările bruște ale picioarelor, iar timpul de răspuns poate fi mai lent. De aceea, este recomandat să eviți conducerea mașinii timp de cel puțin două săptămâni.
O alimentație echilibrată este importantă pentru o stare generală de sănătate grozavă, mai ales atunci când se pune problema unei recuperări în urma unei intervenții chirurgicale.
Bea zilnic 8-10 pahare de apă și pune accentul pe proteine, fibre și grăsimi sănătoase, cum ar fi nuci, semințe și ulei de măsline. Creșterea aportului de fibre te va ajuta, de asemenea, împotriva problemelor de constipație care pot apărea, adaugă medicul.
Îngrijirea corectă a locului operației va grăbi vindecarea, prevenind astfel o posibilă infecție. Spală zona de incizie cu apă caldă și săpun în fiecare zi, evitând să te acoperi complet cu apă timp de patru săptămâni după operație. Fii atentă la roșeață, umflături, sensibilitate sau scurgeri, care pot fi semne de infecție.
Activitatea sexuală nu este recomandată timp de cel puțin șase săptămâni după operație. Așteaptă acordul medicului tău pentru a nu pune în pericol incizia. De asemenea, nu folosi tampoane interne decât la recomandarea doctorului.
O stare generală de bine, fără stres, va favoriza recuperarea rapidă a intervenției. Încearcă să rămâi pozitivă și calmă pe tot parcursul perioadei de vindecare, chiar dacă hormonii dictează altceva.
Histerectomia reduce durata intervenției, a spitalizării și a perioadei de recuperare, precum și rata complicațiilor, fiind un progres major în chirurgia ginecologică.