Dulciurile provoacă diabet?

Obezitatea şi diabetul se află în strânsă legătură deoarece prin excesul ponderal se creează o rezistenţă la insulină, care determină o creştere a nivelului de zahăr din sânge, simptom principal al diabetului.
  • Publicat:
Dulciurile provoacă diabet?

În primul rând, trebuie ştiut faptul că cea mai întâlnită formă de diabet este cea de tip 2, supranumit şi diabetul insulinorezistent, care se întâlneşte în 90% din cazuri şi în care pacientul este nevoit să urmeze o dietă specifică.

În  schimb, diabetul de tip 1 se întâlneşte în doar 10% din cazuri şi se caracterizează prin scăderea majoră a  secreţiei de insulină a organismului, aceasta tratându-se cu aport constant de insulină pe toată durata vieţii pacientului.

Dar să vedem dacă este adevărat că un consum crescut de dulciuri ar fi responsabil de apariţia diabetului. Nivelul crescut de glucoză cauzat de consumul de produse bogate în zahăr ar putea crea impresia că pe măsură ce mâncăm mai multe dulciuri, cu atât nivelul de insulină scade, lucru complet fals. 

De fapt, cu cât mâncăm mai multe dulciuri, cu atât se produce mai multă insulină, deci glicemia scade, simptom care nu este deloc specific în diabetul zaharat.

Să nu ne grăbim însă, pentru că se mai pune problema: câte dulciuri sunt permise? Atunci când mâncăm prea multe dulciuri, ce este cel mai probabil să ni se întâmple? Să slăbim, să fim mai fericiţi, să avem memorie mai bună sau…să ne îngrăşăm?

Evident, răspunsul corect este  cel din urmă. Obezitatea este cea mai probabilă consecinţă atunci când consumăm “calorii goale”, cum mai sunt denumite dulciurile.

Iar obezitatea şi diabetul se află în strânsă legătură deoarece prin excesul ponderal se creează rezistenţă la insulină, care determină o creştere a nivelului de zahăr din sânge, simptom principal al diabetului.

Prin urmare, dulciurile în sine nu sunt vinovate de instalarea diabetului, ci mai degrabă cantitatea lor, care favorizează acumularea kilogramelor. Aşadar, avem un mit pe jumătate adevărat.

De asemenea, alte cauze care pot creşte riscul de diabet zaharat sunt sedentarismul, moştenirea genetică, alimentaţia bogată în grăsimi şi stresul.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult