Flora intestinală are o influenţă majoră în procesul de digestie şi de asimilare a nutrienţilor. Însă nu mai puţin important este rolul pe care îl are asupra imunității, care depinde în proporţie de peste 70% de activitatea tractului digestiv.
Prin intermediul bacteriilor existente la nivelul tractului digestiv, flora intestinală contribuie în mod esenţial la imunizarea organismului și oferă un scut de protecţie împotriva diferitelor afecţiuni.
Obiceiurile alimentare constituie agenţi importanţi în imunizarea organismului, deoarece tractul digestiv este responsabil de funcţiile de asimiliare şi procesare a vitaminelor şi mineralelor necesare corpului.
Există numeroşi factori care pot perturba nivelul bacteriilor la nivel intestinal: antibioticele, anticoncepţionalele, anumite boli digestive sau chiar stresul.
Apar astfel dezechilibre majore care se extind şi la sistemul de apărare al organismului împotriva bolilor sau la sistemul imunitar. După un tratament de o săptămână cu antibiotice, flora intestinală îşi reface proprietăţile după o perioadă de câteva luni.
Sistemul digestiv este colonizat de bacterii – chiar la scurt timp după naştere – şi cunoaşte modificări pe măsură ce ne maturizăm. Atunci când tranzitul intestinal prezintă deficienţe, apar boli digestive şi fluctuaţii în greutate.
O floră bacteriană echilibrată măreşte capacitatea organismului de a combate infecţiile şi simultan minimizează efectele adverse ale terapiei cu antibiotice.
Principalele procese prin care aceasta contribuie la întărirea sistemului de apărare sunt:
Toate acestea susțin sistemul imunitar, creând un scut împotriva infecțiilor.
La nivel digestiv există bacterii benefice care sprijină imunitatea organismului prin asimilare de vitamine, producție normală de hormoni şi eliminarea substanţelor nocive.
Bifidobacteriile previn instalarea afecţiunilor digestive, precum boala Crohn sau sindromul colonului iritabil. Simultan restabilizează pH-ul intestinal acid, întărind astfel capacitatea de apărare a organismului în faţa agenţilor patogeni. Aceste bacterii se găsesc în special în componenţa iaurturilor şi a chefirului.
Lactobacilii constituie un alt tip de bacterii cu beneficii substanţiale asupra sistemului imunitar. Acestea previn apariţia candidozelor, dezvoltarea tumorilor, a infecţiilor bucale sau virozelor intestinale.
Aceste bacterii lactice sunt conţinute în mod natural de alimentele fermentate: unt, brânză, pastă de soia fermentată şi murături (castraveți, gogoșari, varză murată sau varză kimchi).