Infecţia cu Helicobacter pylori este o problemă stringentă de sănătate publică, atât în România, cât şi în alte ţări, ultimele statistici îndicând că bacteria este prezentă la 50-80% din populaţie.
Trebuie menţionat însă că infecţia nu este sinonimă cu boala. Mare parte din cei infectaţi nu manifestă simptome sau prezintă doar unele uşoare. Există însă şi cazuri în care infecţia netratată poate duce la complicaţii severe, cum ar fi ulcerul, cancerul sau limfomul.
Apariţia cancerului gastric este în proporţie de 90% legată de această infecţie.
Prof. Dr. Camel Kopty, medic primar, directorul departamentului de Medicină Internă, specialist în Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie la Vienna Private Hospital (WPK), ne spune care sunt simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze, ce analize sunt recomandate, care sunt tratamentele standard, precum şi noutăţile în domeniul imunoterapiei, ramură a medicinei care va revoluţiona modul în care este tratat cancerul.
CSÎD: Care sunt cele mai frecvente simptome care să ne pună pe gânduri şi să ne trimită la medic?
Prof. Univ. Dr. Camel Kopty: Această bacterie în sine nu prezintă anumite simptome. Doar inflamarea mucoasei gastrice poate cauza stări de greaţă, aerogastrie, dureri difuze sau mai puternice de stomac. De asemenea, chiar şi atunci când doar mucoasa duodenală e infectată cu Helicobacter pylori, simptomele sunt aceleaşi. Dacă o persoană prezintă simptomele de mai sus sau unul dintre ele şi persistă mai mult de 4 săptămâni, atunci ar trebui să consulte un medic. Dacă există dureri foarte puternice de stomac, nu mai aşteptaţi şi mergeţi de urgenţă la medic. În astfel de situaţii, recomand cu tărie să realizaţi cât mai curând endoscopia (gastroscopia pentru stomac sau colonoscopia pentru colon). Pentru unii pacienţi poate fi o experienţă traumatizantă şi de aceea în cadrul spitalului WPK realizăm endoscopia „soft” (sub anestezie) prin utilizarea echipamentelor HD gastroscopice de ultimă oră.
CSÎD: Ce alte analize sunt recomandate?
Prof. Univ. Dr. Camel Kopty: Cea mai importantă analiză, „de aur” să-i spunem, pentru durerile puternice în zona stomacului şi a duodenului este gastroscopia cu biopsie, fiindcă doar cu ajutorul rezultatelor macroscopice ale acesteia şi cu rezultatele histologice ale biopsiei se poate diagnostica în mod corect infecţia cu Helicobacter pylori în stomac şi duoden.
CSÎD: De ce e important să fie diagnosticată şi tratată rapid infecţia cu H. pylori?
Prof. Univ. Dr. Camel Kopty: Helicobacter pylori este în sine o bacterie des întâlnită, dar este responsabilă 100% de inflamarea mucoasei stomacului, rezultatul acestei inflamaţii însemnând, de la cele mai puţin grav la cel mai grav, gastrită, gastrită erozivă, ulcer, limfom (MALT), gastrită cu celule atipice şi, în final, cancer la stomac.
CSÎD: Care sunt cele mai recente tratamente? Sunt noi studii clinice care să ajute la eradicarea acestei bacterii?
Prof. Univ. Dr. Camel Kopty: Dacă avem confirmarea infecţiei cu Helicobacter pylori şi a diagnosticului de gastrită, vom începe tratamentul cu antibiotice. De multe ori ne confruntăm cu situaţia în care aceasta să fie rezistentă, prin urmare utilizăm şi o metodă specială de monitorizare să vedem dacă terapia cu antibiotice funcţionează. De obicei, tratamentul cu antibiotice ajută în cazurile diagnosticate cu gastrită, gastrită erozivă, ulcer şi limfom (MALT).
Dacă avem confirmarea unui cancer, în niciun caz nu se aplică terapia cu antibiotice. În astfel de cazuri vorbim clar despre un tratament personalizat, specific pacientului. Terapia individualizată depinde de rezultatul histologic şi de rezultatele macroscopice, care se pot determina pe baza următoarelor analize: gastroscopie/ CT abdominal/ RMN/ PET CT. Foarte importante în diagnosticarea corectă sunt rezultatele histologice cu markerii tumorali.
În ceea ce priveşte noi descoperiri în tratarea infecţiei cu Helicobacter pylori, se pare că există o rată de succes destul de mare în ceea ce priveşte terapia cu anticorpi mononucleari de tip AK.
CSÎD: Există şi alte tratamente în afara celui cu antibiotice?Spre exemplu, dacă o persoană are alergie la antibiotice?
Prof. Univ. Dr. Camel Kopty: Pentru infecţia cu Helicobacter pylori este necesară realizarea antibiogramei sau a testului de sensibilitate la antibiotice. Se poate apela şi la tratament cu bismut în combinaţie cu antibiotice.
Foarte important de reţinut este că analiza de sânge este insuficientă şi în niciun caz de ultimă oră pentru a putea diagnostica inflamarea mucoasei duodenale şi a celei stomacale. Doar gastroscopia cu biopsie este considerată standardul de aur în diagnosticarea corectă a infecţiei cu Helicobacter pylori a celor două mucoase mai sus menţionate. De asemenea, după tratamentul împotriva infecţiei, recomandăm o endoscopie histologică, pentru a ne asigura că a fost realizat cu succes, iar pacientul se poate întoarce liniştit acasă.
CSÎD: Există vreo diferenţă între simptomele create de ulcer şi cele create de cancer?
Prof. Univ. Dr. Camel Kopty: Simptomele clinice sunt la fel pentru ambele tipuri, chiar şi pentru gastrită, de aceea, pe cât de repede posibil, măcar la două săptămâni de când acuzaţi astfel de dureri descrise mai sus, este important să realizaţi gastroscopie cu biopsie (şi celelalte metode menţionate mai sus).
CSÎD: Ar putea tratamentele imuno-oncologice să ajute împotriva cancerului gastric?
Prof. Univ. Dr. Camel Kopty: Aşa cum este acum, imunoterapia cancerului poate avea un rol substanţial, dar numai în asociere cu tratamentul personalizat al cancerului de stomac.