Infecție urinară sau candidoză? Cum faci diferența, chiar dacă au simptome asemănătoare

Durere, mâncărime, urină urât mirositoare, secreţii anormale? Pot fi semne ale infecţiei urinare sau ale candidozei.
  • Publicat:
Infecție urinară sau candidoză? Cum faci diferența, chiar dacă au simptome asemănătoare
Infecţie urinară sau candidoză? Cum faci diferenţa între simptome. Foto: Shutterstock

Mai bine de jumătate dintre femeile aflate la vârstă reproductivă se confruntă, la un moment dat în viaţă, cu o infecţie de tract urinar. În cazul infecţiei cu candida, statisticile arată că aproximativ 75% dintre femei au cel puţin un episod de candidoză pe parcursul vieţii, iar asta în cazul fericit.

Dar cum deosebim cele două afecţiuni, având în vedere că împart simptome oarecum similare – durere, disconfort abdominal? Aflăm astăzi!

Infecţie urinară sau candidoză – simptome, diferențe

În ceea ce priveşte simptomele celor două afecţiuni, uneori acestea pot fi similare, însă există câteva aspecte care le pot diferenţia.

Durere versus mâncărime infecţia urinară se manifestă în principal prin senzaţie de arsură în timpul urinării şi durere sau senzaţie de presiune în zona inferioară a abdomenului.

Pe de altă parte, infecţia cu candida presupune mâncărime intensă la exterior. Cu alte cuvinte, vulva şi labiile sunt foarte inflamate, roşii şi umflate.

O altă diferenţă între infecţia urinară şi candidoză poate fi sesizată analizând aspectul şi mirosul urinei. În cazul, infecţiei urinare, urina este tulbure şi are un miros neplăcut, puternic, iar persoana afectată simte nevoia stringentă de a urina, dar elimină cantităţi foarte mici de urină.

În schimb, infecţiile fungice nu modifică mirosul sau culoarea urinei, dar duc la apariţia unor secreţii vaginale groase, albicioase, cu textură brânzoasă, manifestări care nu sunt specifice şi în cazul infecţiilor urinare.

Cauze şi tratamente diferite pentru infecţie urinară şi candidoză

Infecţia urinară este cauzată de o bacterie, de regulă E. coli sau Klebsiella, în vreme ce candidoza este rezultatul supraproducţiei unei ciuperci – Candida albicans – care se găseşte în mod normal în cavitatea bucală şi în intestine, dar care face parte şi din flora vaginală.

Printre motivele acestei supraproducţii se numără abuzul de antibiotice, imunitatea scăzută, sarcina, diabetul, contactul sexual neprotejat, dar şi stresul.

Având în vedere că aceste două afecţiuni au cauze diferite, şi modalitatea de tratament este diferită.

În cazul infecţiei urinare, cel mai probabil este necesar un tratament cu antibiotic, pentru a preveni răspândirea infecţiei la nivelul rinichilor, motiv pentru care trebuie să te adresezi medicului.

Pe de altă parte, infecţia cu candida poate fi tratată cu medicamente antifungice, care se eliberează fără reţetă medicală.

Înainte de a lua orice medicament, cel mai bine însă este să pui mâna pe telefon şi să-ţi faci o programare la medicul de familie sau la ginecolog!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
De ce apar amorțelile?
De ce apar amorțelile?