Leucocite mărite la analize? Care pot fi cauzele și valorile normale ale leucocitelor. Ce probleme de sănătate pot ascunde valorile crescute.
Celulele albe au un rol vital pentru sănătate. Ele asigură protecţia organismului în faţa infecţiilor, dar există situaţii când numărul lor creşte alarmant.
Acest lucru poate semnala o infecţie majoră şi faptul că sistemul imunitar luptă cu aceasta. De asemenea, poate fi un semn că persoana în cauză trece printr-o perioadă foarte stresantă, dar şi un simptom îngrijorător al anumitor tipuri de cancer.
Organismul unei persoane sănătoasă produce zilnice aproximativ 100 de miliarde de celule albe, însă există mai multe tipuri de leucocite, fiecare având un rol diferit:
Limfocitele – sunt esenţiale pentru producerea de anticorpi care protejează împotriva bacteriilor, virusurilor şi a altor substanţe toxice pentru organism.
Neutrofilele – acestea distrug bacteriile şi ciupercile care afectează organismul.
Bazofilele – au rolul de a „alerta” corpul atunci când există infecţii; ele secretă substanţe chimice care sunt eliberate în fluxul sanguin.
Eozinofilele – responsabile cu distrugerea paraziţilor şi a celulelor canceroase.
Monocitele – au rolul de a distruge microbii şi bacteriile.
Atunci când se impune, monocitele pot „călători” prin splină, ficat, plămâni sau măduva osoasă, transformându-se în aşa-numitele celule macrofage – importante pentru numeroase funcţii la nivel celular, inclusiv pentru îndepărtarea ţesuturilor moarte, a celulelor canceroase sau pentru reglarea sistemului imunitar.
Valorile normale ale leucocitelor se încadrează între 4.000 şi 10.000 per millimetru cub.
Creşterea exagerată a numărului de leucocite poartă numele de leucocitoză şi poate fi un răspuns la următoarele probleme de sănătate:
De asemenea, numărul crescut al leucocitelor se poate manifesta şi în cazul sarcinii, la fumători sau la persoanele care fac sport în exces.
Anumite afecţiuni respiratorii, cum sunt tusea cronică şi tuberculoza, pot cauza creşterea numărului de celule albe din sânge.
Dacă doar anumite leucocite sunt afectate, ar putea fi vorba despre:
– În cazul monocitelor crescute: infecţii cronice, boli autoimune, cancer de sânge.
– În cazul limfocitelor crescute: diverse infecţii cu virusuri, tuberculoză, leucemie sau limfom.
– În cazul neutrofilelor crescute: infecţii, răni, inflamaţii, unele medicamente sau o formă de leucemie.
– În cazul bazofilelor crescute: boli tiroidiene (în special hipertiroidism)
– În cazul eozinofilelor crescute: paraziţi sau alte infecţii, alergii, astm.
Conform medicalnewstoday.com, pacientului care prezintă niveluri crescute ale leucocitelor nu i se descoperă cauza, iar această problemă poartă denumirea de sindrom hipereozinofilic idiopatic. Cei care suferă de acest sindrom ar putea prezenta simptome precum:
– Pierdere în greutate
– Febră
– Transpiraţii nocturne
– Oboseală
– Tuse
– Durere în piept
– Crampe stomacale
– Erupţii la nivelul pielii
– Slăbiciune musculară
– Confuzie
O simplă hemoleugramă poate depista nivelul leucocitelor din sânge. Dacă prezentaţi simptomele de mai sus, nu întârziaţi vizita la medic!