Neputinţa de a conduce automobile auto din cauza unor tratamente medicamentoase (cu efecte secundare ce influenţează negativ funcţiile organismului) a devenit deja un obicei întâlnit pe “toate drumurile”.
Multe dintre medicamentele pe care le luăm frecvent au efecte secundare periculoase, precum vedere înceţoşată, ameţeală, stări de somolenţă, greaţă, excitabilitate, leşin, încetinirea mişcărilor, incapacitatea de concentrare.
Toate aceste simptome pot duce, de asemenea, la afectarea abilităţii motorii şi la creşterea timpului de reacţie şi de judecată în timpul conducerii unui automobil auto, unei motociclete sau chiar şi a unei biciclete.
Şoferii trebuie să selecteze cu atenţie medicamentele consumate în timp ce conduc, iar pentru o bună informare trebuie să discute cu un medic sau un farmacist. De asemenea, întotdeauna este recomandată citirea prospectului.
Medicul îţi poate recomanda: ajustarea dozei, reglarea calendarului de doze, un program special de nutriţie, exerciţii fizice care reduc reacţiile adverse şi nevoia de a lua medicamentului respectiv, înlocuirea cu un medicament care provoacă mai puţină somnolenţă, de exemplu.
Ca o măsură de siguranţă pentru tine şi pentru pasagerii tăi, încearcă să ai mereu cu tine o listă cu medicamentele care provoacă dezechilibre şi nu sunt recomandate în timpul condusului:
1. Medicamentele prescrise pentru anxietate – dau oboseală, ameţeală, stare de somnolenţă, excitabilitate, incapacitate de concentrare.
2. Unele antidepresive – dau oboseală, ameţeală, stare de somnolenţă, privire înceţoşată, excitabilitate, incapacitate de concentrare.
3. Medicamentele pentru prostată – dau oboseală, ameţeală, stare de somnolenţă.
4. Medicamentele pentru tensiunea arterială (cu precădere cele pentru scăderea tensiunii arteriale) – dau oboseală, ameţeală, stare de somnolenţă.
5. Medicamentele care stimulează funcţia sexuală – pot da oboseală, ameţeală, stare de somnolenţă, excitabilitate.
6. Produsele care conţin codeină (alcaloid extras din opiu şi întrebuinţat ca medicament pentru înlăturarea sau calmarea temporară a tusei) – dau oboseală şi ameţeală.
7. Unele remedii pentru răceală şi medicamentele împotriva alergiilor (antihistamicele) – dau oboseală, ameţeală, stare de somnolenţă.
Cunoşti efectele adverse şi contraindicaţiile medicamentelor pe care obişnuieşti sa le iei frecvent? Consultă dicţionarul nostru de medicamente pentru a verifica prospectele. |
8. Tranchilizantele – dau oboseală, ameţeală, greaţă.
9. Somniferele – dau stare de somnolenţă.
10. Unele medicamentele pentru ameliorarea durerii – dau ameţeală, stare de somnolenţă.
11. Medicamentele pentru slăbit sau medicamentele cu diferite stimulente precum: cofeină, efedrină, pseudoefedrina – dau somnolenţă sau excitabilitate.
12. Unguente pentru ochi – dau privire înceţoşată.
13. Medicamente care tratează bolile mintale – dau privire înceţoşată, stare de somnolenţă, incapacitate de concentrare.
Şi evident când conduci nu combina niciodată medicamentele cu alcoolul.
În plus, pentru a menţine, în totalitate, situaţia sub control, învaţă să te monitorizezi, să îţi cunoşti corpul foarte bine ca să ştii cum reacţionează acesta la diferite medicamente sau suplimente.