Nasterea prematura

Natura poate rezerva multe surprize unei femei insarcinate. Trecand peste prospetimea si aparenta frumusete, peste bucuria primelor miscari ale fatului, si ajungand pana la greturile matinale, niciun astfel de moment nu pregateste femeia pentru nasterea i
  • Publicat:
Nasterea prematura
Nasterea prematura

Ai respectat recomandarile medicului – ai renuntat la fumat, nu bei, mananci exact ceea ce trebuie, de droguri nici nu poate fi vorba -, si totusi ajungi intr-o zi  in cabinetul ginecologului, intrebandu-te „De ce?”. Citeste in continuare, si afla cateva dintre cele mai frecvente cauze ale nasterii premature.

Ruperea prematura a membranelor este cea mai intalnita situatie cauzatoare de aducere pe lume a fatului inainte de termen. Cand survine, scindarea apare la nivelul sacului amniotic; ca urmare, lichidul din interior se scurge prin cavitatea astfel formata. La scurt timp, se instaleaza contractiile, care preced nasterea. Principalul simptom al nasterii premature este aparitia scurgerilor vaginale; acestea difera ca flux si continut, de la o femeie la alta. Medicii nu au determinat cu exactitate factorii cauzatori, insa, din cate se pare, infectiile vaginale si lichidul amniotic in exces sunt principalii vinovati in acest sens.

Din pacate, nu exista medicamente si nici interventii chirurgicale care sa previna instalarea unei sarcini premature, insa ginecologul iti poate recomanda administrarea de tocolitice (medicamente care provoaca relaxarea uterina si impiedica contractiile miometrului). Scopul acestor pilule este acela de a prelungi perioada petrecuta de fat in uter, facilitandu-i astfel dezvoltarea. In plus, medicul iti poate prescrie si steroizi, care contribuie la maturarea plamanilor micutului.

Uterul infantil este o alta cauza care provoaca nasterea inante de termen. In mod ideal, cervixul se relaxeaza odata cu cresterea in dimensiune a sarcinii, si incepe sa se dilate atunci cand apar contractiile. Uneori insa, pe masura ce fatul creste si incepe sa impinga in peretii uterului, este posibil ca cervixul sa se deschida inainte ca micutul sa fie pregatit pentru lumea de dincolo de placenta. Situatia prezentata survine la o sarcina dintr-o suta. Recomandarea ginecologului, in cazul in care suferi de aceasta afectiune, este serclajul (metoda chirurgicala de reducere a calibrului uterin, care consta in coaserea acestuia). Interventia se efectueaza la 14-16 saptamani de sarcina, iar firele se inlatura la 36-38 de saptamani, pentru a permite nasterea.

Forma necorespunzatoare a uterului este o alta cauza care poate determina expulzarea prematura a fatului. Exista multe anomalii uterine, insa rezultatul lor reflecta aceeasi realitate – in interior, locul destinat dezvoltarii corespunzatoare a copilului este mai redus decat cel dintr-o cavitate uterina obisnuita. Cand fatul creste si nu mai are loc inauntru, se declanseaza nasterea prematura.

Un alt factor care predispune femeia la o eventuala nastere inainte de termen este varsta acesteia. Femeile trecute de prima tinerete se supun unui risc crescut de a dezvolta complicatii pe parcursul sarcinii, avand cu 40% mai multe sanse sa nasca mai devreme decat viitoarele mame mai tinere.

Mai sus, am prezentat doar cateva dintre cauzele frecvente care influenteaza termenul aducerii pe lume a unui copil. Afectiunile si complicatiile implicate de sarcina sunt cu mult mai numeroase; ele difera de la femeie, la femeie. Oricum ar fi, tine totul sub control, mananca ceea ce trebuie, bea cat mai multe lichide, nu fuma, si ramai conectata permanent la semnalele pe care ti le trimite propriul trup! Daca vezi ca ceva nu este in regula, oricat de neinsemnat ar putea parea, nu ezita sa mergi la medicul ginecolog! El te va indruma in directia cea mai buna, atat pentru tine, cat si pentru copilul pe care il porti.

Articol exclusiv online (A. Raicu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Autismul NU este o boala!
Autismul NU este o boala!