Noul tratatament cu laser pentru glaucom ajută la ameliorarea vederii

Glaucomul poate să apară la orice vârstă, chiar şi la copil, dar este mai frecvent la persoanele cu vârste peste 40 de ani. De asemenea, la persoanele care au mai avut în familie cazuri de glaucom riscul de apariţie a bolii este mai frecvent. Este o boală progresivă care durează toată viaţa, pentru care nu se cunoaşte încă niciun tratament care să o poată vindeca. Însă, cu un tratament corect, vederea poate fi păstrată pentru toată viaţa.
  • Publicat:
Noul tratatament cu laser pentru glaucom ajută la ameliorarea vederii

Glaucomul poate să apară la orice vârstă, chiar şi la copil, dar este mai frecvent la persoanele cu vârste peste 40 de ani. De asemenea, la persoanele care au mai avut în familie cazuri de glaucom riscul de apariţie a bolii este mai frecvent. Este o boală progresivă care durează toată viaţa, pentru care nu se cunoaşte încă niciun tratament care să o poată vindeca. Însă, cu un tratament corect, vederea poate fi păstrată pentru toată viaţa. Recent, se poate face şi în România o procedură numită subciclofotocoagulare laser (sau ciclofotocoagulare subliminală) ce permite reducerea tensiunii oculare la pacienţii cu glaucom printr-o procedură de scurtă durată şi cu riscuri minime. Am stat de vorbă într-un interviu exclusiv cu doamna doctor Dr. Irina Lutic, medic specialist oftalmolog care realizează această procedură pentru ameliorarea glaucomului.

Ce se întâmplă doctore: Ce este glaucomul?
Dr. Irina Lutic:
Glaucomul defineşte un grup de afecţiuni caracterizate prin afectarea progresivă a nervului optic, afectare ce duce, în lipsa tratamentului adecvat, la pierderea ireversibilă a vederii.

C.S.Î.D: Care sunt principalii factori care determină boala ?
Dr. I.L.:
Până în prezent nu se ştie cu exactitate mecanismul de apariţie a glaucomului, dar există factori de risc pentru această afecţiune.
Tensiunea intraoculară mare este factorul de risc major în evoluţia glaucomului şi, în acelaşi timp, singurul asupra căruia putem să intervenim prin diferite mijloace terapeutice. Controlul corespunzător al tensiunii intraoculare reduce riscul de afectare a nervului optic şi opreşte sau încetineşte progresia bolii.
Un alt factor de risc important este ereditatea, astfel că urmaşii celor cu glaucom au un risc mai mare de a dezvolta această boală pe parcursul vieţii.

C.S.Î.D: Cum se depistează?
Dr. I.L.:
Pentru diagnosticarea glaucomului este necesar un consult oftalmologic complet în urma căruia se poate ridica suspiciunea de glaucom. Confirmarea acestui diagnostic se face prin investigaţii oftalmologice specifice. În timpul consultului oftalmologic se va măsura tensiunea intraoculară, se va examina unghiul iridocornean şi se va evalua aspectul nervului optic prin examinarea fundului de ochi. Atunci când valorile obţinute ne sugerează un posibil aspect patologic, vom completa examenul clinic cu un examen de câmp vizual şi o tomografie de nerv optic. Alte investigaţii complementare sunt reprezentate de pahimetrie – măsurarea grosimii corneei (o grosime redusă a acestui prim strat ocular este un factor de risc pentru glaucom) şi de tomografia de pol anterior în care se măsoară unghiul iridocornean (permite diagnosticarea glaucomului cu unghi îngust).

C.S.Î.D: Care este tratamentul?
Dr. I.L.:
Tratamentul depinde de forma glaucomului. În cazul glaucomului cu unghi deschis nou diagnosticat se iniţiază tratament medicamentos (cu picături). În cazul în care nu se obţine un control adecvat al tensiunii intraoculare şi al progresiei bolii se asociază tratamentul cu laser şi/sau se optează pentru intervenţia chirurgicală. Pentru glaucomul cu unghi îngust primul tratament iniţiat este iridotomia laser (o procedură laser menită să prevină închiderea unghiului iridocornean şi astfel atacul de glaucom), completat în funcţie de evoluţie cu tratament medicamentos, laser şi chirurgical la nevoie.

C.S.Î.D: Am înţeles că acum există şi în România un tratament revoluţionar?
Dr. I.L.:
În clinică noastră dispunem de Laserul SUPRA 810 cu care realizăm o procedură numită subciclofotocoagulare laser (sau ciclofotocoagulare subliminală) ce ne permite reducerea tensiunii oculare la pacienţii cu glaucom printr-o procedură de scurtă durată şi cu riscuri minime.

C.S.Î.D: Ce face acesta? În ce constă?
Dr. I.L.:
Laserul acţionează la nivelul structurilor responsabile de producerea umorii apoase şi prin scăderea producerii acestui lichid, dar şi prin creşterea eliminării lui pe calea uveosclerală, determină scăderea tensiunii intraoculare.
Intervenţia este realizată de medicul oftalmolog în sala de operaţii sub controlul microscopului operator. Procedura necesită anestezie locală cu injecţii perioculare şi constă în plasarea pe suprafaţa globului ocular a unei sonde prin care acţionează laserul. Durata propriu-zisă a tratamentului este de 100-180 de secunde.

C.S.Î.D: Cine îl poate face?
Dr. I.L.:
Acest tratament este indicat în toate tipurile de glaucom în care nu s-a obţinut controlul adecvat prin oricare altă modalitate terapeutică, fie ea medicamentoasă şi/sau chirurgicală.

C.S.Î.D: Care sunt contraindicaţiile?
Dr. I.L.:
Contraindicaţiile acestei proceduri sunt tulburările majore de coagulare datorită riscului anestezic şi infecţiile oculare active.

C.S.Î.D: Care sunt indicaţiile post laser?


 

Dr. I.L.: La sfârşitul intervenţiei pacientului i se aplică un pansament steril pe care trebuie să-l ţină câteva ore şi chiar din ziua procedurii va începe un tratament cu picături (un medicament antiinflamator) pe care îl va menţine 2-3 săptămâni. Tratamentul pentru glaucom se continuă cu aceeaşi schemă de administrare ca şi înainte de intervenţie, fiind modificat ulterior de medicul oftalmolog în funcţie de evoluţia tensiunii intraoculare.
Nu există restricţii majore postlaser, astfel că pacientul îşi poate relua activităţile chiar din ziua următoare procedurii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Top 5 alergii ciudate
Top 5 alergii ciudate