Osteoartrita: întrebări cheie și răspunsuri din partea specialistului ortoped

Medicul Vlad Predescu, chirurg ortoped specializat în protezare articulară a șoldului și genunchiului răspunde deschis întrebărilor despre osteoartrita.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Osteoartrita: întrebări cheie și răspunsuri din partea specialistului ortoped
Osteoartrita: întrebări cheie și răspunsuri din partea specialistului ortoped

Din punct de vedere medical, osteoartrita este una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni din sfera ortopedică și este principala cauză a durerii și a invalidității în categoria adulților de vârsta a treia. În realitate, ea reprezintă cea mai întâlnită formă de artrită și apare atunci când cartilajul care protejează și acoperă suprafețele articulare se deteriorează cu trecerea timpului.

Se apreciază faptul că, în Statele Unite ale Americii, după anul 2030, unul din trei pacienți cu vârsta peste 70 ani va fi supus unei intervenții de protezare articulară. Pentru a afla cât mai multe despre această boală extrem de complicată, stăm de vorbă cu medicul Vlad Predescu, chirurg ortoped specializat în protezare articulară a șoldului și a genunchiului. 

Osteoartrita- care este momentul declanșator?

În primul rând, trebuie să înțelegem când apare afecțiunea denumită osteoartrită. Momentul declanșator pare să fie atunci când procesul reparativ al organismului nu mai poate ține ritmul cu forțele distructive care acționează la nivelul articulațiilor, formate din oase, cartilaje și ligamente. Nu este cunoscută exact cauza declanșatoare, însă pot fi nominalizați câțiva factori favorizanți. În primul rând, greutatea corporală este trasă la răspundere pentru această afecțiune, în special din cauza presiunii suplimentare care exercită asupra articulațiilor, dar și pentru că obezitatea produce o reacție înflamatorie în lanț în întreg organsimul.

Există și un factor genetic, însă acesta este considerat mai degrabă o predispoziție decât un factor declanșator. De asemenea, și o infecție specifică localizată în zona de risc poate fi un teren fertil pentru osteoartrită. Nu în ultimul rând, o lovitură puternică sau un accident pot afecta articulația destul de grav astfel încât, la orizontul unor ani, să ducă la deteriorarea cartilajului. Des întâlnite sunt și traumatismele sportive, atunci când se rup ligamentele sau meniscurile articulare.

Ce se întâmplă dacă neglijăm osteoartrita?

Neglijarea acestor leziuni sau tratarea lor necorespunzătoare duce, în timp, la erodarea cartilajului articular și la apariția artrozei la vârste extrem de timpurii. În ultima vreme, întâlnim pacienți din ce în ce mai tineri, în grupa de vârstă 30-40 ani, care au avut traumatisme grave în copilărie, încorect diagnosticate și tratate care au deja indicație de protezare articulară.

Avem și cazuri speciale, în care osteoartrita este declanșată din cauza unei poziții incorecte a articulațiilor, provocate de o alinere greșită a membrelor. Aici ne putem referi la acei genunchi curbați, cunoscuți sub numele de genunchi de fotbalist sau de călăreț, în care există o suprasolicitare excentrică a cartilajului și care va duce, în timp, la o erodare în interiorul articulației, provocând o formă de boală degenerativă, susține doctorul Predescu.

Osteoartrita: primele semne și simptome

Primul semnal de alarmă este durerea, în special cea de la nivelul șoldurilor și a genunchilor și, în cazuri mai rare, la nivelul coloanei vertebrale. Rigiditatea este, de asemenea, des întâlnită, în special în primele ore ale zilei sau după o perioadă de repaus prelungit. În anumite cazuri, umflarea articulației și inflamația acesteia sunt, de asemenea, semne ale osteoartritei. Ce este foarte important de menționat: intensitatea durerii nu reflectă întodeauna starea de sănătate a articulației. Așa că recomandarea medicilor ortopezi este să monitorizați cu atenție evoluția și să apelați la specialiști pentru controale periodice, pentru a preveni agravarea situației. 

Prevenție

În prezent, cele mai multe cazuri de osteoartrită sunt diagnosticate după 50 de ani, însă această afecțiune poate apărea, teoretic, la orice vârstă. Există tratamente și metode prin care putem amâna sau chiar opri evoluția bolii. Prima recomandare ține de controlul greutății. Așa cum spuneam, kilogramele în plus joacă un rol determinant în apariția aceste afecțiuni, așa că scăderea în greutate în cazul pacienților supraponderali este necesară și recomandată. În același timp, și menținerea unei greutăți optime pentru restul pacienților este, de asemenea, un deziderat. Exercițiile fizice sunt următoarea recomandare care trebuie avută în vedere.

Sportul, esențial în controlarea acestei boli

Deși pare o propunere atipică, în condițiile în care cei care suferă de această formă de artrită au deja dureri la nivelul articulațiilor, mișcarea are un rol esențial în controlarea acestei boli. Funcția articulară poate fi radical îmbunătățită  în urma unor exerciții efectuate cu regularitate, fie că sunt de intensitate ușoară sau medie. Cele mai indicate sporturi sunt, așa cum este și firesc, cele în care nu se pune o mare presiune pe zonele afectate, așa că vorbim de înot sau mersul pe bicicletă.

Mușchii puternici vor susține articulația afectată de osteoartrită, așa că rolul exercițiilor fizice este tocmai acela de a antrena această parte importantă din sistemul osteoarticular. Compresele au, de asemena, o funcție importantă în procesul de ameliorare a durerilor, întrucât cele calde au rolul de a crește fluxul de sânge către zona traumatizată, iar cele reci au capacitatea de a reduce inflamația și umflătura, concluzionează doctorul Predescu. 

Alimentația, esențială în gestionarea osteoartritei

Specialiștii sunt de părere, totodată, că și alimentația are un rol esențial în felul în care putem gestiona un caz de osteoartrită. Vitamina K și Vitamina C au o funcție de bază în organism, iar acizii grași Omega 3 pot, de asemenea, să fie de mare ajutor. În principiu, medicii recomandă o alimentație echilibrată, cu foarte multe legume și fructe, precum și lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, produse din faină integrală, pește și carne de pasăre.

În momentul în care boala a avansat, terapiile medicale vor înlocui recomandările uzuale, tocmai pentru a nu afecta calitatea vieții pacienților.

În esență, osteoartrita transformă cartilajul sănătos într-unul rigid, fără elasticitate. Din acest motiv, este mult mai ușor să fie afectat și, astfel, nu mai poate îndeplini funcția sa activă, aceea de a abosorbi șocurile din timpul mișcării. În acest moment vorbim de o durere semnificativă la nivelul articulației, care poate deveni și mai intensă dacă cartilajul dispare și oasele ajung să se frece între ele, precizează doctorul Predescu. 

Osteoartrita: metode de tratament

În primă etapă, tratamentul este non-chirurgical și constă în injecții cu corticosteroizi, acid hialuronic sau produși pe bază de plasmă, precum și câteva ședințe de fizioterapie. Acestea au rolul de a reda mobilitatea articulară și de a scădea nivelul de inflamație și, implicit, durerea. Această terapie se folosește pentru ameliorarea simptomelor și în nici un caz nu pot reface cartilajul articular deja distrus. În cazurile mai grave, avansate, intervenția chirurgicală devine necesară, pentru că rămâne singura opțiune viabilă pentru a preveni invaliditatea. 

Intervențiile chirurgicale, o altă metodă de tratament

Intervențiile chirurgicale sunt extrem de variate și se adaptează fiecărui stagiu al bolii, fiind în concordanță cu gradul distrucției cartilajului articular și cu vârsta pacientului. La pacienții tineri, la care leziunile nu sunt mari, se intervine chirurgical prin artroscopie si se practică diferite tehnici de regenerare a cartilajului articular. Zonele distruse se curăță, se creează niște micro-perforații pentru a crește gradul de vascularizație și peste aceasta se aplică o membrană care ajută la formarea cartilajului hialin (tehnică cunoscută sub numele de AMIC).

În cazul în care artroza este asociată cu modificarea axului piciorului și mai există totuși cartilaj articular viabil, se poate efectua o operație de corecție a axului piciorului, cunoscută sub numele de osteotomie. Datorită faptului că această corecție trebuie să fie extrem de precisă, ea se face prin personalizare și planul de operație se realizează prin simulare pe calculator. Informațiile de tăiere sunt cuprinse în niște ghiduri individuale care se construiesc prin printare 3D, iar, apoi, chirurgul efectuează intervenția cu ajutorul acestora.

Protezarea articulară

În cazul în care artroza a distrus complet articulația, protezarea articulară devine unica soluție. Această operație este considerată intervenția secolului în ortopedie. Ea reface stabilitatea și mobilitatea articulației, ducând la dispariția, în mare măsură, a durerilor. Pentru o mai mare precizie, intervențiile de protezare au evoluat astfel încât implantarea personalizată a protezelor pe căi minim invazive reprezintă maximul de evoluție chirurgicală din acest moment.

La ora actuală, această implantare poate fi făcută manual sau cu ajutorul unui braț robotic, asigurându-se, astfel, maximum de acuratețe și de durabilitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News