Masa osoasa a fiecaruia dintre noi se formeaza pana la varsta de 26 de ani si incepem sa pierdem putin cate putin din a dupa varsta de 30 de ani. Consumul scazut de calciu si sedentarismul pot grabi aceste proces si spre varsta a treia oasele se pot imbolnavi.
Osteoporoza inseamna scaderea masei osoase si o schimbare in calitatea osului care devine fragil si se poate fractura mult mai usor. Boala nu da semne, scaderea masei osoase este un proces silentios si, in multe cazuri, medicii diagnosticheaza boala dupa instalarea fracturii.
Aparitia osteoporozei la unul din parinti, fracturile dupa traumatisme minore, menopauza precoce, alimentatia scazuta in calciu, tulburarile hormonale si anumite tratamente medicamentoase cresc riscul instalarii bolii, iar specialistii din intreaga lume estimeaza ca frecventa fracturilor de sold cauzate de osteoporoza se va dubla in urmatorii 50 de ani. De asemenea, alcoolul si fumatul cresc riscul de osteoporoza.
Fracturile din cauza osteoporozei pot fi prevenite, iar primul pas este masurarea densitatii osoase la persoanele care sunt expuse riscului de osteoporoza. Este o investigatie simpla pe care medicii o fac cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete. In cazul in care medicii descopera valori scazute ale densitatii osoase, ei recomanda tratamente medicamentoase care pot reface masa osoasa, cresc rezistenta osului si astfel pot fi prevenite fracturile.
Prevenirea ramane totusi cel mai bun tratament, iar specialistii sustin ca exercitiile fizice zilnice si consumul crescut de alimente pe baza de calciu, cum sunt lactatele, alunele, nucile, mierea, macul, patrunjelul, spanacul, varza si pestele scad in timp riscul de osteoporoza.