Pietrele la rinichi: ce trebuie să bei și să mănânci pentru a le preveni

  • Publicat:
Pietrele la rinichi: ce trebuie să bei și să mănânci pentru a le preveni
Sursa foto: Shutterstock

Pietrele la rinichi pot fi ținute la distanță dacă bem destulă apă, dar câţi dintre noi ţinem cont de acest sfat? Stăm cu orele fără să înghiţim o picătură de apă, iar asta nu aduce decât probleme pentru sănătatea noastră: constipaţie, dureri de cap, gură uscată şi un risc mare de a face pietre la rinichi.

Statisticile arată că 5% din populaţia generală suferă, la un moment dat, de pietre la rinichi, iar bărbaţii sunt de 2-3 ori mai expuşi acestui risc.

Cu siguranţă ai auzit că durerile unui bolnav de litiază renală (calculi renali, pietre la rinichi) sunt chinuitoare şi persistente, aşa că ar fi mai bine să ţii cont de câteva recomandări dacă vrei să te fereşti de această afecţiune.

Iată 3 metode simple prin care poţi tine la distanţă pietrele la rinichi!

Cum poţi preveni pietrele la rinichi

Bea multă apă – deshidatarea este principal cauză a formării pietrelor la rinichi. Într-o zi călduroasă de vară, o persoană activă ar trebui să bea cel puţin 500 ml de apă la distanţă de 1-2 ore. Per total, cantitatea zilnică recomandată de apă este de minimum 2 litri. Semnele deshidratării include: oboseală, lipsa poftei de mâncare, paloare, intoleranţă la căldură, ameţeală, urină de culoare închisă şi tuse seacă.

Consumă mai puţină sare – asta va reduce cantitatea de calciu din vezica urinară, care, în cantităţi mari, se acumulează şi formează o masă compactă, aşa-numitele cristale de calciu. Încearcă să reduci cantitatea de sare din mâncare, cel puţin în cea preparată acasă, şi citeşte cu atenţie etichetele produselor. E de preferat să eviţi sau să limitezi consumul de mezeluri şi alte produse din carne procesate, supele la conservă, snacksurile şi alte alimente bogat în sodiu.

Mănâncă mai multe citrice – portocale, lămâi, lime, grepfrut, pomelo, mandarine, kiwi… Astfel de fructe inhibă cristalizarea sărurilor din căile urinare prin sporirea concentraţiei de citrate din urină.

Alţi factori de risc care contribuie la apariţia pietrelor la rinichi sunt: consumul excesiv de carne, istoricul familial, rezistenţa la insulină, guta, obezitatea, hiperparatiroidismul primar, scăderea volumului urinar.

Cum îţi dai seama că ai pietre la rinichi

Din păcate, pietrele la rinichi dau simptome evidente abia când au o dimensiune relativ mare şi încep să se deplaseze.

Atunci când se întâmplă acest lucru, bolnavul prezintă dureri în partea superioară a spatelui, care iradiază în zona lombară şi în cea joasă a abdomenului.

Analize pentru pietre la rinichi

În scopul diagnosticării corecte a litiazei renale, medicul ar putea solicita efectuarea următoarelor investigaţii:

  • Parametrii biochimici uzuali din ser: sodiu, potasiu, clor, bicarbonat, calciu, fosfor, acid uric
  • Biochimia urinei şi analiza sedimentului urinar
  • Analiza calculilor renali

În prezent, eliminarea calculilor renali poate fi realizată printr-o procedură modernă, neinvazivă, ce nu necesită anestezie şi se poate aplica pacienţilor indiferent de vârstă. Pietrele la rinichi sunt sfărâmate fără incizii sau intervenţie endoscopică!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult