O fi răceală sau sinuzită? Semnele prin care faci diferența și remedii care desfundă sinusurile

Simptome de răceală sau sinuzită - află cum se manifestă și ce tratamente sunt indicate pentru desfundarea sinusurilor.
  • Publicat:
O fi răceală sau sinuzită? Semnele prin care faci diferența și remedii care desfundă sinusurile
Foto: Envato

Răceală sau sinuzită – fie că vorbim de nas înfundat, dureri de cap ori febră, de multe ori nu ştim să facem diferenţa între răceală şi sinuzită, deoarece ambele se manifestă oarecum similar, dar pe durate diferite.

Infecţiile sinusurilor sunt cele mai frecvente complicaţii survenite în urma unei banale răceli. Majoritatea oamenilor se confruntă cu o astfel de problemă, dar puţini ştiu cum să îşi dea seama când o răceală s-a transformat în sinuzită. Specialiştii recomandă să ne adresăm medicului dacă avem unul sau mai multe simptome din cele prezentate mai jos, deoarece nu toate formele de sinuzită se tratează cu antibiotice. De altfel, în multe cazuri, aceasta trece de la sine, nefiind nevoie de un tratament special.

Să aflăm diferenţa dintre răceală şi sinuzită, cum se manifestă şi ce tratamente sunt indicate pentru sinusurile înfundate.

Răceală versus sinuzită

Răceala este o infecţie virală respiratorie, care poate fi cauzată de peste 100 de virusuri (rinovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri etc.), diferite de cel al gripei.

Transmiterea răcelii se produce, în principal, prin răspândirea directă a virusului ca urmare a contactului cu obiectele infectate şi apoi prin atingerea cu mâna a propriilor mucomembrane (nas, gură, ochi), precum şi prin răspândirea picăturilor produse prin tuse sau strănut.

Pe de altă parte, sinuzita reprezintă o complicaţie a răcelii, apărută ca urmare a pătrunderii aerului poluat, a mucusului şi a bacteriilor în sinusurile deja inflamate.

Principala diferenţă dintre răceală şi sinuzită constă în perioada pe care se manifestă simptomele. Majoritatea oamenilor scapă de răceală în 5-10 zile, însă, în cazul sinuzitei, simptomele pot persista 4 săptămâni sau chiar 3 luni (sinuzită cronică).

Simptome de răceală sau sinuzită?

Manifestările celor două afecţiuni sunt similare, motiv pentru care nu întotdeauna tratamentul administrat acasă este cel potrivit.

Infecţia sinusurilor este uşor de confundat cu răceala, mai ales în cazul copiilor. Copiii mici manifestă simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi nas înfundat, secreţii nazale galben-verzui şi febră moderată. De asemenea, copiii şi adolescenţii ar putea prezenta:

  • Tuse care nu se ameliorează
  • Respiraţie urât mirositoare
  • Dureri de dinţi
  • Dureri de urechi
  • Dureri la nivelul feţei
  • Dureri de cap
  • Ochi umflaţi
  • Congestie nazală cu mucus de consistență groasă
  • Umflarea ganglionilor limfatici la nivelul gâtului
  • Febră apărută ocazional
  • Gust neplăcut în gură

Dacă simptomele persistă mai mult de 2 săptămâni, e foarte important să te adresezi medicului, pentru că s-ar putea să fii nefericitul „posesor” al unei sinuzite. Lăsată netratată, sinuzita se poate croniciza, iar simptomele se pot agrava. Consultă un medic ORL în astfel de situaţii, pentru a beneficia de cel mai potrivit tratament.

Opţiuni de tratament pentru sinuzită

De multe ori, sinuzita se poate vindeca de la sine, însă tratamentul este necesar, astfel încât recuperarea să nu fie o corvoadă. Prin urmare, este indicat să urmezi tratamentul recomandat de medic, pentru ca simptomele să fie resimţite mai ușor. Iată care ar putea fi recomandările medicului pentru tratamentul sinuzitei.

Folosirea decongestionantelor

Spray-urile decongestionante ajută la eliberarea presiunii de pe vasele sanguine de la nivelul căilor nazale şi îi ajută pe cei cu sinuzită să respire mai bine. Atenţie: astfel de spray-uri nu trebuie folosite mai mult de trei zile consecutive, deoarece pot crea dependenţă.

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să manifeste precauţie în folosirea unor astfel de produse, deoarece pot cauza creşterea tensiunii arteriale.

Antiinflamatoare

Medicamente precum acetaminofenul, aspirina şi ibuprofenul pot reduce febra, ameliorând astfel disconfortul resimţit la nivelul sinusurilor şi durerile de cap. Nu este recomandată administrarea de aspirină copiilor, din cauza riscului de sindrom Reye.

Spray-uri pe bază de corticosteroizi

Aceste spray-uri elimină inflamaţia de la nivelul căilor nazale, dar pot cauza şi efecte secundare, precum dureri de cap şi sângerări nazale.

Antibiotice

Studii recente arată că doar 2% din cazurile de sinuzită sunt cauzate de infecţiile bacteriene. Majoritatea infecţiilor de la nivelul sinusurilor sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele nu distrug virusurile, ci bacteriile.

Așadar, nu lua antibiotice după ureche, ci mergi la medic. Acesta îţi poate prescrie antibiotice pe o anumită durată, care variază între 3 şi 28 de zile.

Dacă infecţia sinusurilor nu dispare în câteva luni, chiar dacă ai urmat tratamentele descrise mai sus, medicul ar putea lua decizia de a interveni chirurgical, astfel încât să îndepărteze excrescenţele care au cauzat blocajul de la nivelul sinusurilor.

Remedii naturale pentru sinusuri înfundate

Aceste remedii naturale te vor ajuta să te simţi mult mai bine dacă ai sinuzită:

  • Odihneşte-te şi evită să mergi în locuri aglomerate
  • Consumă multe lichide, în special apă, supă de pui, sucuri naturale
  • Foloseşte un spray nazal cu apă marină
  • Investeşte într-un umidificator, care va menţine umiditatea la valori optime în locuinţa ta

Pentru a evita agravarea sinuzitei, dar şi pentru a o preveni, evită să stai în apropierea unei persoane infectate sau care prezintă simptomele prezentate mai sus, spală-te pe mâini cât mai des şi nu-ţi duce mâna nespălată la ochi, nas sau gură.

Fie că ai o răceală sau sinuzită, mergi la medic dacă apar următoarele simptome: tuse care persistă, febră peste 39 de grade Celsius, iritaţii ale pielii, respiraţie şuierătoare sau scurtarea respiraţiei, însoţită de senzaţia de lipsă de aer, vomă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult