Trigliceridele sunt lipide care se găsesc în alimentele de origine animală și în uleiurile vegetale. Asemenea colesterolului crescut, trigliceridele mărite pot avea efecte nocive asupra organismului uman.
Ele sunt în același timp și o sursă vitală de energie, precum și cea mai comună formă de grăsime întâlnită în corp. Trigliceridele provin din alimentele consumate, dar pot fi și sintetizate de către ficat, sub formă de grăsimi, carbohidrați și proteine.
Organismul uman folosește o parte din caloriile provenite din alimente în scopuri energetice, în timp ce restul sunt înglobate sub formă de trigliceride și purtate de sânge prin corp, apoi depozitate sub formă de celule grase.
Caloriile în exces se păstrează sub această formă, indiferent de tipul alimentelor pe care le consumi. De aceea, cu cât produci mai multe calorii decât poate organismul să ardă, cu atât există mai multe șanse să te îngrași. Totodată, nivelul trigliceridelor din sânge se va resimți, înregistrând cote crescute la analizele medicale.
În limite normale, aceste lipide sunt benefice din punctul de vedere al sănătății, însă nivelul ridicat al acestora poate reprezenta un factor de risc pentru apariția diabetului sau pentru inflamarea pancreasului.
Există mai multe posibile cauze ale creșterii nivelului trigliceridelor în sânge, precum:
Cum afli nivelul trigliceridelor din sânge? Simplu: prin intermediul analizelor de sânge recomandate de medicul de familie.
Dacă nu ți-ai mai verificat de mult sănătatea, a venit momentul să o faci. Doctorii recomandă efectuarea unui set complet de analize la fiecare 6 luni.
Este bine să știi că în analize apar doar trigliceridele produse de ficat, nu și cele extrase din alimente; de aceea, înainte de a merge să-ți faci analizele de sânge, nu mânca și nu bea cu 12 ore înainte de vizita la cabinet! Află și de ce nu e bine să bei cafea înainte să îți faci analize.
Iată care sunt cotele funcționale ale trigliceridelor la adulți:
Cum poți reduce nivelul trigliceridelor din sânge fără medicamente? Schimbă-ți stilul de viață. Iată câteva sfaturi:
Dacă nu reușești să scazi nivelul trigliceridelor printr-un mod de viață corespunzător, medicul îți poate prescrie medicație care să te ajute în acest sens. Așadar, nu ezita să ceri ajutorul specialistului!