Vitamina D, bună în lupta cu COVID-19?

Află care este legătura dintre vitamina D și COVID-19 și cum afectează sistemul imunitar. Un nivel scăzut de vitamina D este asociat bolilor respiratorii.
  • Publicat:
Vitamina D, bună în lupta cu COVID-19?
Având în vedere că stăm mai mult timp în casă în sezonul rece, deci nu ne mai expunem la soare, care este considerat principala sursă de vitamina D, aportul acestei vitamine D este mai scăzut, așa că trebuie să ne asigurăm nivelul optim prin consumul alimentelor care o conțin, dar și prin administrarea de suplimente alimentare. Studiile arată că vitamina D joacă un rol important în întărirea imunității și poate preveni complicațiile cauzate de COVID-19.

Vitamina D este o vitamină grasă solubilă care joacă un număr de roluri cruciale în organism. Acest nutrient este important pentru sănătatea sistemului imunitar, motiv pentru care multe persoane se întreabă dacă suplimentele ar putea ajuta la reducerea riscului de contactare a noului coronavirus care produce COVID-19.

În timp ce în prezent nu există un leac pentru COVID-19, măsurile de prevenție precum distanțarea socială și o igienă corespunzătoare pot fi de mare ajutor pentru a reduce riscurile. De asemenea, există studii care arată că un nivel de vitamina D în organism poate ajuta la menținerea unui sistem imunitar sănătos și poate proteja împotriva bolilor respiratorii. Un studiu recent indică faptul că pacienții spitalizați de COVID-19 care aveau un nivel suficient de canitate în organism  de această vitamină aveau un risc scăzut de a se confrunta cu complicații sau deces.

Cum afectează vitamina D sistemul imunitar?

Vitamina D este necesară pentru o bună funcționare a sistemului imunitar. Această vitamină este cunoscută pentru îmbunătățirea funcțiilor celulare, care protejează organismul împotriva patogenilor. De exemplu, un nivel scăzut de vitamina D este asociat cu un risc crescut de boli respiratorii, inclusiv tuberculoză, astm sau boala cronică obstructivă pulmonară, dar și a infecțiilor respiratorii virale și bacteriene.

Administrarea vitaminei D poate proteja împotriva COVID-19?

În prezent nu există tratament pentru COVID-19 și foarte puține studii au investigat efectele suplimentelor sau deficitul de vitamina D asupra riscurilor de a contacta noul coronavirus, SARS-CoV-2. Un studiu recent a determinat că un nivel de 25-hidroxivitamină D sau cel puțin 30 ng/mL ajută la reducerea efectelor în cazul pacienților spitalizați de COVID-19. Pentru acest studiu s-au folosit datele a 235 de pacienți diagnosticați cu COVID-19.

Pacienții mai în vârstă de 4 de ani, care aveau un nivel adecvat de vitamină D în organism, erau cu 51.5% mai puțin predispuși complicațiilor, comparativ cu pacienții care aveau deficit.

Urmărește CSID.ro pe Google News