De-a lungul timpului au apărut diverse mituri privind modul în care alimentaţia şi stilul de viaţă afectează sănătatea dinţilor.
Internetul, prejudecăţile ori informaţiile eronate auzite din vecini pot duce la false mituri despre îngrijirea danturii.
Crezi că mai mult zahăr în alimentaţie înseamnă mai multe carii? Ei bine, NU!
Această afirmaţie este complet eronată. Nu cantitatea de zahăr pe care o consumaţi este relevantă în apariţia cariilor dentare, ci timpul în care zahărul rămâne în contact cu smalţul dinţilor. Zahărul crează o peliculă lipicioasă pe suprafaţa dinţilor, încărcându-i, şi creând mediul benefic pentru ca bacteriile implicate în producerea cariilor dentare să se dezvolte.
Cu ajutorul Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară şi coordonator al clinicii Dr. Melnic vom spulbera toate aceste mituri despre igiena orală.
Doar pentru că dinţii arată bine, asta nu înseamnă că trebuie evitată vizita la stomatolog. Multe afecţiuni ale dinţilor se pot dezvolta fără să ne dăm seama. Parodontoza, spre exemplu, debutează fără simptome, de aceea este numită şi “boala dinţilor frumoşi”. Recomandabil este să mergeţi la control de cel puţin 2 ori pe an. Dinţii care nu sunt cariaţi, prin lipsa controalelor periodice pot, cu timpul, să prezinte dureri şi sângerări gingivale, mobilitate şi să se ajungă chiar la pierderea lor.
Periajul dentar se face de cel puţin 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara. Ideal ar fi ca periajul să fie făcut după fiecare masă, cu o periuţă de duritate medie. În timp îndelungat, periuţele dure şi excesul de pastă de dinţi pentru albirea dinţilor pot afecta smalţul dentar.
Ştiinţific, nu s-a observat o relaţie directă între leziunile smalţului dentar şi tratamentele pentru albirea dinţilor. În prezent, există metode eficiente de albire care se pot efectua la cabinetul stomatologc şi care nu provoacă sensibilitate.
Prin depunerea tartrului, se retrag gingiile şi se favorizează apariţia cariilor şi a gingivitei. Detartrajul la cabinetul dentar este indicat să se realizeze o dată pe an. De asemenea, detartrajul executat corect nu afectează ţesuturile dentare sănătoase.
Cu materialele şi echipamentele de top folosite în prezent, radiografiile nu mai reprezintă o problemă, mai ales că doza de radiaţii emisă în cazul realizării unei radiografii dentare este mult mai mică în comparaţie cu una pulmonară, spre exemplu. Radiografiile sunt, totuşi, contraindicate femeilor însărcinate şi persoanelor cu afecţiuni tiroidiene.
Într-adevăr, o igienă orală neadecvată şi neigienizarea limbii pot duce la apariţia mirosului urât al gurii. Însă mirosul neplăcut poate fi provocat şi de alte afecţiuni, cum ar fi cele digestive, afecţiuni care nu au legatură directă cu dinţii.
Adevărat. Este foarte important ca după cină să fie realizat periajul dentar. În ceea ce priveşte periajul dentar de dimineaţă, părerile sunt împărţite. Recomand ca periajul de dimineaţă să se realizeze după micul dejun pentru a îndepărta resturile alimentare astfel încât ele să nu stagneze pe timpul zilei.
Aţa dentară poate fi folosită înainte sau după periajul dentar, important este să o folosim într-un mod corect. De asemenea, recomand ca aţa dentară să fie folosită o dată pe zi, preferabil seara, înainte de culcare.
Este indicat un control periodic al dinţilor pe timpul sarcinii, mai ales că este posibil să apară anumite probleme din cauza schimbările hormonale. Însă, este indicat ca problemele dentare să fie rezolvate înainte de avansarea sarcinii.
Nu este adevărat. Orice lucrare dentară trebuie să fie îngrijită printr-un periaj corect şi prin folosirea altor metode de igienizare: aţă dentară, apă de gură. Longevitatea unei lucrări dentare este condiţionată de igiena permanentă şi de controale periodice.