Ipohondria este o afecţiune mentală ce presupune un interes obsedant pentru propria sănătate. Persoanele ipohondre sunt mereu speriate că ceva li se întâmplă, că suferă de boli grave (adesea imaginare), că doctorii nu le dau suficientă atenţie, că le ascund informaţii despre starea lor de sănătate, că nu le-au verificat cu atenţie.
Ipohondria are un impact negativ asupra vieţii sociale, profesionale şi intime a unei persoane, şi chiar financiare întrucât cheltuie sume impresionante pentru a se supune unui tăvălug de teste medicale, inutile de cele mai multe ori. Ipohondrii interpretează într-o manieră proprie orice simptom, ajungându-se la autodiagnostice care mai de care.
Afecţiunea se regăseşte în egală măsură în rândul femeilor, a bărbaţilor, a tinerilor, a persoanelor în vârstă. Voi ce faceţi în caz că vă supără o durere de cap? Luaţi un calmant şi uitaţi imediat de ea sau vă programaţi pentru un CT, cu convingerea că aveţi o tumoare cerebrală? Reţineţi că vigilenţa nu este de de fiecare dată constructivă, căci atunci când se exagerează întreaga viaţă poate fi dată peste cap.
Iată 10 semne care îţi arată că ceva nu este în ordine cu tine:
1. Te preocupă propria sănătate într-o mai mare măsură decât pe ceilalţi.
2. Dacă nu te simţi bine, iar cineva îţi spune să nu-ţi faci griji pentru că arăţi bine, te enervezi.
3. Mereu te doare câte ceva.
4. Îţi imaginezi că ai o boală ascunsă, pe care medicii încă nu au descoperit-o.
5. În cea mai mare parte a timpului liber te gândeşti la tine şi la sănătatea ta.
6. Ţi se pare că cei din jurul tău nu te iau în serios şi nu acordă suficientă atenţie bolilor tale.
7. Ai impresia că medicii te mint când îţi spun că nu suferi de nimic.
8. Dacă afli de vreo boală sau discuţi cu cineva despre o afecţiune te temi că ai putea-o avea şi tu.
9. Ai mereu senzaţia că ceva e în neregulă cu corpul tău.
10. Te confrunţi cu tot felul de simptome.
Dacă te regăseşti în cel puţin 3 dintre aserţiunile enumerate mai înainte, suferi de ipohondrie. Întreabă-ţi prietenii sau familia ce părere au despre această ipoteză şi programează-te la un specialist care să te ajute să treci peste anxietate. Pentru că anxietatea şi stresul au capacitatea de a transforma, în viitor, toate aceste temeri nefondate în realitate.
Citşte şi: Googleita, grea boala
Ipohondria, o nouă şi îngrijorătoare boală socială
Automedicatia, obsesia care-i imbolnaveste pe romani