Vaccinul antigripal stârneşte controverse în fiecare an, la începutul sezonului rece, când ne întrebăm dacă are sau nu efect şi, mai ales, dacă este sigur pentru sănătatea noastră.
Am strâns laolaltă trei dintre cele mai frecvente mituri privind vaccinul antigripal şi te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos.
Din păcate, majoritatea miturilor privind vaccinurile în general, nu doar cel antigripal, au luat naştere din cauza unor persoane care nu deţin informaţii corecte şi cred că sunt atotştiutoare.
Pentru sănătatea ta şi a întregii familii, nu mai pleca urechea la spusele celor care îndrugă vrute şi nevrute pe internet. Dacă ai nedumeriri în acest sens, cel mai bine adresează-te medicului, care este în măsură să îţi ofere detalii corecte şi precise.
Pentru a-ţi uşura misiunea, iată 3 mituri despre vaccinul antigripal şi adevărul din spatele acestora.
Nu este dovedit ştiinţific şi nici posibil din punct de vedere medical. Substanţele din vaccin conţin tulpini ale unui virus mort, deci inactiv, incapabil să determine apariţia gripei la persoana vaccinată. Această tulpină acţionează ca un scut protector sau, mai bine spus, îţi expune organismul la un virus asemănător, astfel încât sistemul tău imunitar să elibereze anticorpi ce te vor proteja în cazul unei situaţii reale de infectare.
Desigur, se vor găsi „cârcotaşi” care să spună că, deşi s-au vaccinat, tot s-au îmbolnăvit de gripă (chiar dacă, în majoritatea cazurilor, este vorba despre o răceală persistentă), dar ceea ce nu ştiu este că, de fapt, simptomele resimţite au fost cu mult mai atenuate decât în cazul unei gripe reale. De altfel, la câteva zile de la vaccinare, este posibil să existe astfel de reacţii adverse, pentru că organismul tău îşi creează o linie de apărare împotriva infecţiilor cu virusuri care duc la instalarea gripei.
Eficienţa vaccinului antigripal nu este întotdeauna de 100%. Acest lucru depinde şi de fiecare individ în parte, de vârstă, de cât de puternic îi este sistemul imunitar ori de regimul alimentar pe care îl urmează. Chiar dacă cei care se vaccinează fac gripă, trebuie menţionat că simptomele vor fi mult mai uşoare şi riscul de complicaţii este mult mai redus decât dacă nu s-ar vaccina.
Pentru că, spun medicii, dacă te îmbolnăveşti de gripă şi nu eşti prea deranjat de simptome, nu la fel de puternici se pot dovedi cei din jurul tău care au un sistem imunitar mai slăbit (copii, bătrâni, bolnavi, gravide etc.). Cu alte cuvinte, aşa reduci riscul ca persoanele din jurul tău să se îmbolnăvească. Chiar dacă stai în casă pe perioada „de boală”, trebuie să ştii că rişti să îi infectezi pe alţii chiar cu mai multe zile înainte ca simptomele tale să îşi facă apariţia.