Probabil că multe dintre noi ne confruntăm cu problema menstruaţiei neregulate, dar ştiţi cauzele din spatele acestei consecinţe? După un studiu amănunţit am reuşit să întocmim o listă cu 4 cele mai comune greşeli care stau la baza menstruaţiilor neregulate.
Nivel ridicat de stres
De ce se întâmplă acest lucru? În esenţă, corpul tău se asigură că urgenţele au prioritate. Confortul este plăcut şi fertilitatea este importantă, dar ea se află totuşi în plan secund, în detrimentul supravieţuirii. Un mecanism de supravieţuire integrat, care este înrădăcinat în noi toţi este producţia continuă de hormoni de stres cruciali procesului de „fight or flight” precum cortizolul şi adrenalina. Adrenalina şi cortizolul sunt cei doi stimuli majori legaţi de răspunsurile noastre de stres care ne ajută să scăpăm de ameninţările externe (indiferent dacă sunt imediate sau chiar percepute). Adrenalina şi cortizolul sunt absolut necesare şi uneori benefice – ne ajută să fugim, să urcăm, să exercităm energia, să transpirăm şi să ne reglăm bătăile inimii de exemplu – dar prea mult poate deveni o problemă.
Dietă neadecvată
O dietă săracă în nutrienţi, antioxidanţi şi alimente probiotice poate afecta glandele suprarenale şi tiroida. De exemplu, un aport ridicat de zahăr, grăsimi hidrogenate şi aditivi artificiali sau pesticide este legat de problemele tiroidiene şi de oboseala suprarenală care pot ridica cortizolul. Excesul de cortizol împiedică funcţia optimă a multor alţi hormoni esenţiali, cum ar fi hormonii sexuali, dând astfel naştere unor consecinţe precum menstruaţia neregulată.
Sportul excesiv
Deşi exerciţiul fizic moderat este foarte important pentru sănătatea inimii, reglarea dispoziţiei, somnul şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, practicarea în exces poate să pună presiune asupra glandelor suprarenale, tiroide şi hipofizare. Femeile care exagerează cu exerciţiile fizice pot înceta să aibă menstruaţie pentru o anumită perioadă de timp.
Ca şi alţi hormoni de stres, cortizolul este eliberat ca răspuns la orice stres real sau perceput, care poate fi fizic (inclusiv exerciţiile fizice) sau emoţional. Astfel de factori de stres includ suprasolicitarea, în plus faţă de lucruri precum dormitul, dieta, infecţiile şi tulburările emoţionale.
Pierderea în greutate şi greutatea corporală scăzută
Atunci când indicele de masă corporală (IMC) scade, e posibil ca menstruaţia să înceteze, ca urmare a faptului că deţii mult prea puţină grăsime corporală. Grăsimea este importantă pentru crearea de estrogen suficient, de aceea femeile foarte slabe sau care suferă de afecţiuni grave cum ar fi anorexia şi bulimia pot experimenta lipsa menstruaţiei.
Creşterea activităţii fizice şi ignorarea necesităţilor nutriţionale poate duce uneori la o greutate corporală scăzută care îţi pune în pericol hormonii. O dietă cu conţinut scăzut de calorii şi cu conţinut scăzut de grăsimi poate duce de asemenea la deficienţe nutritive şi la scăderea procentelor de grăsime corporală care pot contribui la menstruaţiile neregulate şi la pierderea masei osoase.