5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Alzheimer

Boala Alzheimer este incurabilă, nu apare doar la persoane foarte bătrâne şi nici nu se ştie cu exactitate ce o provoacă. Îţi spunem câteva lucruri pe care oricine ar trebui să le ştie despre ea.
  • Publicat:
5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Alzheimer

Boala Alzheimer  este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului, care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament. Dincolo de definiţia bolii, trebuie să fim conştienţi de alte câteva lucruri: boala nu se vindecă, nu apare exclusiv la persoanele în vârstă şi există câteva semne care ne pot trimite la un control, dar şi câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne păstra creierul cât mai mult timp în stare optimă de funcţionare. Iată ce trebuie să ştim despre temuta boală Alzheimer:

Nu este obligatoriu să fii bătrân ca să te îmbolnăveşti

Este adevărat că riscul de a face boala creşte dramatic odată ce ai trecut de 65 de ani, dar un procent de 5% din populaţie face boala mult mai devreme, uneori chiar de la 30 de ani. Acest tip de boală este în general asociat cu mutaţii ale genelor APP, PSEN1 şi PSEN2. Deşi există teste genetice care pot depista mutaţiile din aceste gene (ca şi în cazul mult mai faimoaselor gene care predispun la cancerul de sân), nu este recomandată testarea, dintr-un motiv cât se poate de simplu: nu există nici un mod de a preveni boala, aşa că descoperirea faptului că una dintre aceste gene a suferit mutaţii nu face decât să provoace anxietate, nu ajută în nici un fel.

Alzheimer: dacă uiţi numele cuiva, nu intra în panică

Majoritatea lapsusurilor de memorie ale celor aflaţi la 30, 40 sau chiar 50 de ani sunt cauzate de o combinaţie de factori precum îmbătrânirea normală, stresul sau multitasking-ul. Dacă ai 60 sau 70 de ani şi uneori uiţi să plăteşti o factură sau numele prietenei unei prietene, este de asemenea normal. La polul opus, dacă dintr-o dată nu mai ştii cum să faci un lucru pe care îl faci săptămânal de foarte mulţi ani sau dacă uiţi ziua copilului tău, acestea pot fi semne de Alzheimer.

Vasele şi tigăile din aluminiu nu sunt o problemă

Expunerea la aluminiu a fost incriminată încă din anii 60 ca fiind o posibilă cauză de Alzheimer, dar nici un studiu nu a descoperit o legătură între acestea. Şi aici nu au intrat în discuţie doar vasele de gătit, ci şi plombele dentare şi vaccinurile. Ba dimpotrivă, studiile au arătat că vaccinul antigripal pare să ofere o anumită protecţie împotriva bolii. Cât despre plombe, problema a apărut din cauza faptului că acestea erau făcute dintr-o combinaţie care conţinea şi mercur, dar studiile au demonstrat că acesta este în cantitate atât de mică încât nu ar avea cum să fie toxic pentru creier.

Alzheimer: continuă să înveţi

Cu cât nivelul tău de instruire este mai înalt, cu atât riscul de a face Alzheimer este mai mic, conform unui studiu publicat recent în British Medical Journal. Teoria spune că dacă nivelul de şcoală pe care îl faci este din ce în ce mai ridicat, forţează creierul să construiască “rezerve”, aşa că va dura mult mai mult până ce creierul va suferi modificări asociate cu demenţa sau cu Alzheimer. Dacă nu ai făcut un doctorat, nu-ţi face griji, sunt şi alte metode de a-ţi stimula creierul: audiază conferinţe pe teme care te pasionează, învaţă o limbă străină, un instrument muzical sau pur şi simplu citeşte lucruri care ţi se par inaccesibile şi încearcă să le înţelegi. În plus, te poţi înscrie într-un club, pentru a-ţi întreţine un hobby sau poţi face voluntariat, pentru că sunt studii care au descoperit că interacţiunea socială scade riscul de boală mai ales în cazul celor care au o predispoziţie genetică.

Somnul este esenţial

Chiar dacă pe la 20 de ani să pierzi nopţile era ceva cât se poate de obişnuit, dacă la 40 de ani mai pierzi o singură noapte sau somnul este de o calitate proastă, creşte nivelul de beta amloyd, p proteină din creier asociată cu boala Alzheimer, conform unui studiu publicat în revista Brain. Atât lipsa de somn cât şi somnul de o calitate slabă scad nivelul altei proteine, BDNF, cea care previne moartea celulelor neuronale şi contribuie la construirea altora noi. Asigură-te că dormi 7-8 ore pe noapte şi mergi la doctor dacă sforăi, eşti excesiv de somnoros ziua sau te trezeşti obosit sau cu dureri de cap dimineaţa. Toate aceste lucruri de pot datora apneei în somn, o problemă legată de un risc crescut de Alzheimer.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult