Se spune că un măr pe zi te ţine departe de toate bolile însă nu toate vorbele din bătrâni au şi sâmbure de adevăr.
Cum ar fi, de exemplu, concepţia conform căreia dacă eşti răcit trebuie să „înfometezi” organismul şi astfel vei scăpa mai repede de simptome.
Adevărul este exact pe dos: atunci când eşti răcit, organismul are nevoie de o cantitate şi mai mare de nutrienţi şi substanţe pentru refacerea capacităţii sistemului imunitar de a lupta cu virusurile şi pentru a grăbi recuperarea, explică Dayong Wu, medic specialist în imunologie la Universitatea Tufts.
Alimentaţia joacă însă un dublu rol: pe de o parte, te poate ajuta să te recuperezi mai rapid, pe de altă parte, anumite alimente înrăutăţesc simptomele şi încetinesc vindecarea.
Vitamina D este la fel de importantă. Potrivit unui studiu recent al experţilor australieni, 2000 de unităţi internaţionale de vitamina D, administrate zilnic, pe o perioadă de 2 ani, poate scădea semnificativ riscul de îmbolnăvire. Prin urmare, adoptaţi un regim alimentar bogat în peşte gras şi alte surse de acizi graşi Omega 3, cum sunt nucile, soia, brânza tofu, seminţe de in.
De fapt, consumul moderat de alcool este chiar indicat pentru menţinerea optimă a sistemului imunitar şi evitarea infecţiilor, se arată într-o cercetare a specialiştilor de la Universitatea de Ştiinţe în Sănătate din Oregon. Deşi legătura dintre alcool şi imunitate nu este foarte bine stabilită, experţii sunt de părere că antioxidanţii din vinul roşu sunt responsabili cu protecţia organimului în faţa atacului radicalilor liberi. Şi nu doar vinul este benefic, ci şi berea, după cum aflăm din numeroasele studii citite în ultima vreme. Mare grijă însă la cantitate, totul cu moderaţie! Un pahar-două pe zi sunt suficiente şi indicate.
Nimic de contrazis, dar sucul de merişoare băut zilnic este şi mai eficient. Aceste fructe mici sunt mult mai bogate în vitamina C, antioxidanţi şi nutrienţi esenţiali, care protejează organismul şi conferă un boost celulelor imune, astfel încât simptomele precum nasul înfundat, durerile de gât sau de cap ori tusea sunt ameliorate vizizil într-un timp foarte scurt.
Aici chiar nu avem nimic de contestat. Toate cercetările au dus la această concluzie pe care mamele noastre ne-o spun de mici: “dacă mănânci o supă fierbinte vei scăpa de răceală ca prin minune”. Luăm drept exemplu cel mai recent studiu făcut pe această temă, realizat de experţi de la Universitatea din Nebraska, potrivit căruia un bol cu supă fierbinte de pui consumat zilnic în anotimpul rece ne poate proteja de infecţiile respiratorii prin deteriorarea anumitor celule din corp, numite celule neutrofile, care cresc nivelul de inflamaţie (evită însă cu orice preţ supele la plic).
De asemenea, cercetătorii japonezi au descoperit că în supa de pui există aminoacizi similari cu cei din componenţa unor medicamente recomandate în bronşită, care ajută la eliminarea mucusului din plămâni şi care grăbesc procesul de vindecare. Nu uita să adaugi în supa delicioasă de pui şi cât mai multe legume, care au numeroase proprietăţi benefice.
Un sfert de linguriţă de ghimbir măcinat adăugat în ceaiul cu lămâie sau câteva feliuţe de ghimbit proaspăt pot reduce la jumătate intensitatea şi frecvenţa senzaţiilor de greaţă specifice în timpul unei răceli.