5 semne că ai putea suferi de cancer la rinichi

De cele mai multe ori, cancerul de rinichi nu dă simptome clare, dar există unele semne care pot trage un semnal de alarmă. Iată 5 semne subtile ale cancerului de rinichi!
  • Publicat:
5 semne că ai putea suferi de cancer la rinichi

Cancerul de rinichi este unul dintre cele mai frecvente 10 tipuri de cancer apărute la adulţi. Peste 55.000 de americani sunt diagnosticaţi în fiecare an cu cancer de rinichi şi una din patru persoane moare din cauza acestei maladii, se arată într-un raport al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.


Rinichii au un rol esenţial în eliminarea toxinelor acumulate în organism, dar ajută şi la echilibrarea compoziţiei chimice a sângelui, spun medicii.

Nu mai puţin important este rolul de a produce hormoni cu scopul de a ajuta digestia şi de a stimula măduva osoasă să producă celule roşii.

5 simptome ale cancerului de rinichi

De cele mai multe ori, cancerul de rinichi nu dă simptome clare, dar există unele semne care pot trage un semnal de alarmă. Iată 5 semne subtile ale cancerului de rinichi:

Urina cu sânge – este un simptom care apare de obicei în stadiile avansate ale acestei maladii. Dacă urina conţine cantităţi mari de sânge, acesta are o nuanţă foarte deschisă. Dacă, din contra, apar doar câteva firicele de sânge în urină, acestea sunt de culoare închisă. În ambele cazuri, trebuie să te adresezi medicului, pentru a stabili cât mai rapid un diagnostic.

Dureri de spate sau pe părţile laterale – atunci când cancerul se extinde, e posibil să apară presiune pe ţesuturile din jurul rinichilor, ceea ce duce la apariţia durerilor. Multe persoane află că au cancer de rinichi în urma examinării la computerul tomograf sau a unei radiografii, ca urmare a durerii de spate sau abdominale fără o cauză aparentă.

Oboseala persistentă şi epuizarea – sunt simptome ale cancerului de rinichi, dar şi ale altor 100 de alte boli posibile, potrivit American Cancer Society. Din acest motiv, nu ignoraţi aceste simptome, nu le trataţi cu analgezice dacă persistă pe termen lung şi mergeţi la un control medical.

Slăbirea nejustificată – rinichii au un rol important pentru digestie şi metabolism, iar orice dereglare a funcţionării acestora poate duce la absorbţie deficitară a substanţelor nutritive. Astfel, apare lipsa apetitului şi scăderea în greutate. De asemenea, şi bolile autoimune pot sta la baza scăderii nejustificate în greutate şi a lipsei poftei de mâncare.

Anemia – tumorile renale pot duce la dezechilibre sanguine, pierderea electroliţilor şi incapacitatea de a produce celule roşii (anemie). O hemogramă efectuată în cazul în care vă simţiţi obosiţi, aveţi dureri musculare şi nu puteţi să vă concentraţi vă poate ajuta să depistaţi cauza. 

Află aici ce boli poate ascunde hemoglobina scăzută!

Din fericire, în majoritatea cazurilor, nu este vorba despre cancer de rinichi, dar sunt numeroase alte afecţiuni care se manifestă prin anemie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult