8 milioane de pamanteni se plang de aceasta problema, iar motivele sunt extrem de diferite. De la o particularitate genetica a pielii, care provoaca uscarea excesiva, pana la stres sau la anumiti alergeni.
1. Pielea uscata
De cele mai multe ori, o astfel de piele se intalneste pe picioare. Uscarea se accentueaza cu varsta sau o data cu menopauza. Pielea e aspra, uneori apare senzatia ca tine sau mancarimea poate fi insotita de dureri. Motivul?
Apa insuficienta din epiderma face ca regenerarea celulara sa incetineasca cauzand uscarea excesiva. E indicat sa beti multa apa si sa aplicati creme din belsug cu vitamina E. Trebuie sa evitati scarpinatul pentru ca astfel rupeti pielea si o predispuneti infectiilor.
2. Eczema
Piela arata inflamata, uscata si mai albicioasa. Cel mai probabil e o mostenire genetica care insa poate fi agravata de stres sau anumite alimente. Medicul va poate recomanda steroizi. E important ca la dus sa indepartati cu grija pielea din aceste regiuni.
3. Urticaria
Se vede ca o umflatura rosie care creste si apoi se retrage de la sine. Aceasta inflamatie apare cand sub piele se elibereaza histaminele. Eliberarea histaminelor poate fi determinata de anumite tipuri de mancare, de alcool, de caldura sau sport in exces.
Se rezolva daca eliminati factorul de stres pentru organism. In general, e recomandat sa tineti un jurnal alimentar ca sa va dati seama daca alimentele va produc o asemenea reactie.
4. Psoriazis
Petele rosii care se descuameaza pot indica aceasta afectiune a pielii. Psoriazisul apare de la stres, este o mostenire genetica sau o reactie a sistemului imunitar. Cercetatorii au descoperit ca si fumatul favorizeaza aceasta boala. De obicei, dermatologul va prescrie o reteta care ulterior se prepara de catre farmaciile care au laborator propriu.
5. Dermatita de contact
Sunt aceleasi semne ca si la eczema. Senzatia de mancarime apare dupa contactul cu anumite elemente din mediu. Spre exemplu, detergentii pot provoca o asemenea reactie, dar si cosmeticele, plasticul, metalele. Trebuie sa identificati ce anume va face rau si sa evitati expunerea la acea substanta. Daca puteti, ocoli detergentii, de exemplu, folositi neaparat manusi.
Citeste si Beneficiile acidului salicilic pentru piele
Foto: SHUTTERSTOCK