6 lucruri care îi pot face rău vaginului tău

Deşi femeile sunt conştiente că anumite lucruri pot fi periculoase pentru părţile lor sexuale - cum ar fi mai mulţi parteneri sexuali sau folosirea anumitor articole pentru igena intimă- există şi alte condiţii şi obiceiuri care le pot face mai mult rău decât bine. Iată şase dintre ele!
  • Publicat:
6 lucruri care îi pot face rău vaginului tău

Deşi femeile sunt conştiente că anumite lucruri pot fi periculoase  pentru părţile lor sexuale – cum ar fi mai mulţi parteneri sexuali sau folosirea anumitor articole pentru igena intimă- există şi alte condiţii şi obiceiuri care le pot face mai mult rău decât bine. Iată şase dintre ele!

Fumatul. Femeile care fumează au un risc crescut de a face cancer de col uterin. Cele care au modificări precanceroase la nivelul colului uterin şi sunt şi fumătoare formează  75% dintre  cazurile de cancer, în timp ce la nefumătoare acest procent este de  doar 25%. Cercetătorii au descoperit niveluri concentrate de carcinogeni de ţigară în mucusul de col uterin al femeilor. Ştim cu toţii că fumatul este rău pentru inimă şi plămâni, dar poate dăuna şi cervixului. Chiar dacă fumatul nu va avea repercursiuni la nivelul plămânilor sau a inimii, există riscul să vă îmbolnăviţi de cancer de col uterin la 20 sau 30 de ani.

Diabetul. Diabetul poate afecta toate părţile corpului, dar şi vaginul. De fapt, infecţiile vaginale pot fi primul simptom al diabetului zaharat la femei. Nivelul ridicat de zahăr în sânge creează un teren de alimentare pentru aceste infecţii, în special în ţesutul vaginal. Femeile cu diabet zaharat, care nu ţin boala sub control, se luptă deseori cu astfel de afecţiuni.

Obezitatea. Cu cât este mai mare burta, cu atât apasă mai multă greutate pe muşchii pelvisului, vezicii urinare şi ai vaginului. Toată această presiune suplimentară se adaugă, de multe ori,  simptomelor prolapsului genital, cum ar fi scurgerea urinei atunci când tuşeşti au strănuţi. Dacă femeile reuşesc să piardă din greutate, se pot ameliora şi aceste simptome ale prolapsului. Ba mai mult, pot fi evitate chiar şi intervenţiile chirurgicale. Obezitatea poate reprezenta o piedică atunci când vrei să rămâi însărcinată şi poate creşte riscul de complicaţii multiple în timpul sarcinii, cum ar fi preeclampsia.  De asemenea, obezitatea creşte şi riscul de cancer endometrial (uter).

Curăţarea excesivă.  Să fie clar: igiena este importantă, dar nu trebuie să exageraţi! Labiile şi deschiderea vaginală trebuie să fie spălate cu un săpun blând la baie, dar porţiunea internă a vaginului nu are nevoie de o ,,curăţare specială’’. Aceasta înseamnă că nu e indicat să se folosească uleiuri esenţiale, supozitoare pe bază de plante, oţet de mere, iaurt sau tampoane parfumate. Toate acestea perturbă ecosistemul vaginal al bacteriilor normale şi fac loc infecţiilor. 

Constipaţia. Vaginul şi rectul sunt vecini apropiaţi. De fapt, ei împart un perete, deci, din punct de vedere tehnic, sunt ca un duplex. Constipaţia cronică şi tensiunea pot slăbi peretele dintre vagin şi rect, creând o hernie vaginală numită rectocel. Rectocelul poate provoca presiuni pelvine, act sexual dureros şi poate face dificilă mişcarea intestinului. Dacă vă luptaţi cu constipaţia, consumaţi legume, fibre şi ceva mai multă apă. Dacă problema persistă, e necesar să ajungeţi la medic.

Exerciţiile. Exerciţiile sunt binevenite pentru inimă, muşchii şi starea de spirit, dar antrenamentul în acele haine strâmte şi transpirate nu este tocmai benefic pentru vaginul tău, iar de aici la infecţiile urinare nu mai este decât un pas. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă îţi petreci ziua la piscină, într-un costum de baie umed. Nu luaţi acest lucru ca pe o scuză pentru a renunţa la exerciţii, dar schimbaţi-vă în haine uscate cât mai curând posibil, chiar dacă nu aveţi posibilitatea să faceţi imediat un duş.

Dacă nu aţi efectuat un consult ginecologic în ultimul an, e necesar să vă faceţi o programare. Ba mai mult, renunţaţi la fumat şi scăpaţi de kilogramele în plus. Ţigările şi greutatea fac rău inimii,  dar reprezintă un pericol şi pentru sănătatea intimă.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”