Lămâile ajută la îndepărtarea oboselii, tensiunii, dar deţin un rol esenţial şi în reîntinerirea pielii. Medicul Florentina Dragu spune pentru Gândul de ce e necesar să încludem acest fruct în viaţa noastră de zi cu zi.
„Lămâia este un fruct omniprezent în alimentaţia noastră, care a depăşit limitările sezoniere specifice altor citrice (o regasim în oferta magazinelor indiferent de sezon), cu gust specific – intens acru, cu un miros şi o savoare care o fac inconfundabilă, dar şi cu multiple calităţi şi întrebuinţări. Lămâile au un aport redus de grăsimi şi proteine, aport mic de glucide – 9 grame/ 100 g (din care 3 g de fibre), aport ridicat de vitamina C (la 100 g de lămâie se asigură aprox.
88% din DZR de vitamina C a adultului sănătos), aport ridicat de potasiu şi scazut de sodiu”, spune medicul specialist în boli şi nutriţie Florentina Dragu pentru Gândul.
1. Din punct de vedere nutriţional, lămâia este atât un aliment, dar şi un condiment, care aduce un aport caloric minimal de 30 kcal/ 100 g, făcându-l fructul ideal al dietelor de slăbire (apa cu lămâie – alimentul cu prezenţă obligatorie în aceste diete);
2. Vitamina C din lămâie, prin efectele sale antioxidante şi flavonoide, ajută organismul să lupte împotriva diverselor boli, afecţiuni şi stimulează imunitatea;
3. Este un aliment alcalinizant. Deşi are gust intens (acid) poate fi folosită ca un pansament gastric-detoxifiant (apa cu lămâie).
4. Are proprietăţi antibacteriene demonstrate şi un rol detoxifiant hepatic;
5. Conţine vitamina P cu rol tonifiant al pereţilor vasculari şi cu efecte benefice în dieta persoanelor hipertensive;
6. Ajută în tratamentul litiazei renale (în special prin depuneri de calciu)