Diabetul a început să fie diagnosticat de la vârste din ce în ce mai mici în România. Spre exemplu, diabetul zaharat de tip 2 este diagnosticat mult mai des decât în urmă cu 3 decenii. Sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, factorii de genetici sunt responsabili pentru apariţia acestor boli grave la copii mici şi adolescenţi. Am aflat de la experţii de la Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Iaşi reguli trebuie să respecte pacienţii diagnosticaţi cu diabet.
Exact acum un an era dat publicităţii un studiu despre prevalenţa diabetului zaharat la copiii din România. Acesta s-a desfăşurat în judeţul Prahova şi au fost evaluaţi 84% dintre copiii de clasa a V-a din Ploieşti (1.343 copii din cei 1.598);
Rezultatele sunt îngrijorătoare:
30,16% din cei 1.343 de copii evaluaţi au fost identificaţi cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (405 copii);
Printre elevii examinaţi s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali şi respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade;
S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 353 (26,3%) dintre elevii evaluaţi;
Testul de capacitate fizică a fost demarat pentru 1.269 de elevi. S-a constatat capacitate fizică suficientă la 291 (22,9%) de elevi, slabă la 530 (42,1%) şi foarte slabă la 129 (10,1%). Întreruperea testului de capacitate fizică a fost necesară în 161 de cazuri (12,6%). Un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie echilibrată, mişcare sunt de ajutor pentru a stopa şi întârzia apariţia diabetului.
Vestea că ai diabet cade ca un trăsnet, însă prin respectarea unui stil de viaţă sănătos, mişcare dar şi efectuarea testelor şi a analizelor de sânge diabetul se poate ţine sub control.
În primul rând, greutatea corporală trebuie menţinută obezitatea este unul dintre factorii ce favorizează apariţia diabetului.
Glicemia trebuie verificată constant. Pe nemâncate este ideal ca valorile glicemiei să se situeze între 80-110 mg/dl.
Un alt aspect important în menţinerea stării de sănătate a celor diagnosticaţi cu diabet este menţinerea în limite normale a valorilor tensiunii arteriale (140/80mmHG).
Deşi aparent nu ar avea legătură cu diabetul şi colesterolul şi trigliceridele trebuie menţinute în limite.
Ei bine, da, diabeticii trebuie să urmeze un plan alimentar bazat pe reguli. Deşi aparent pare complicat, regulile sunt simple. Trebuie evitate alimentele care cresc imediat glicemia (dulciuri cu zahăr, miere, dulceţuri, halva, fructe uscate). Nici alcoolul şi nici sucurile de fructe sau sucurile carbogazoase nu sunt indicate. A se evita grăsimile animale (atenţie la valorile grăsimilor din sânge) dar şi prăjelile (atenţie la menţinerea unui greutăţi normale în raport cu înălţimea)
Experţii în boli metabolice explică – nu doar alimentele sărace în glucide şi sărace în grăsimi sunt importante în dieta diabeticului ci şi cantitatea lor. În multe cazuri, diabetul se instalează la persoanele care au probleme cu kilogramele în plus. Acestora li se recomandă să înceapă un regim de slăbire.
Chiar dacă trebuie să slăbiţi, dacă aveţi diabet nu săriţi peste mese. 3 mese şi 2 gustări sănătoase sunt recomandate pe zi. Pacienţii cărora li s-a prescris insulină trebuie să aibă 3 mese şi 3 gustări.
Cum este de aşteptat, multe dintre persoanele care sunt diagnosticate cu diabet nu fac sport constant. Dar mişcarea este vitală. Minimum 30 de minute de mers continuu sunt de recomandate zilnic.
Dacă pacienţi diagnosticaţi cu diabet sunt consumatori de alcool sau fumători vor trebuie să renunţe la aceste obiceiuri nesănătoase pentru a ajuta organismul să îşi menţină starea de sănătate.