Alimente pentru memorie şi concentrare

Află care sunt cele mai bune alimente pentru concentrare şi pentru îmbunătăţirea memoriei.
  • Publicat:
Alimente pentru memorie şi concentrare

Capacitatea de concentrare este extrem de importantă, în special atunci când facem mai multe sarcini sau pur şi simplu trebuie să ducem la bun sfârşit un proiect început acum multă vreme, deja! Ştim, uneori pare imposibil să te mai concentrezi, însă iată ce poţi face pentru a împiedica poteţialele probleme ale atenţiei!

Cele mai bune alimente care ajută la concentrare


Cofeina te poate face mai alert

Nu există nici un glonţ magic care să stimuleze IQ-ul sau să te facă mai inteligent, dar anumite substanţe, cum ar fi cofeina, te pot energiza şi te pot ajuta să te concentrezi. Găsită în cafea, ciocolată, băuturi energizante şi unele medicamente, cofeina oferă acel efect inconfundabil, deşi pe termen scurt.

Zahărul poate spori atenţia

Zahărul este sursa de combustibil preferată a creierului tău – nu zahărul de masă, ci glucoza pe care corpul  o prelucrează din zaharurile şi carbohidraţii pe care îi consumi. De aceea un pahar de suc de fructe poate oferi un impuls pe termen scurt pentru memorie, gândire şi abilităţi mentale.

Mănâncă micul dejun pentru a-ţi energiza creierul

Ai fost tentat să sări peste micul dejun? Studiile au descoperit că micul dejun poate îmbunătăţi memoria şi atenţia pe termen scurt. Elevii care mănâncă micul dejun tind să aibă rezultate semnificativ mai bune decât cei care nu o fac. Alimentele aflate în fruntea listei cercetătorilor includ boabe integrale cu conţinut ridicat de fibre, produse lactate şi fructe. Doar nu manca prea mult; cercetătorii au descoperit că micul dejun cu calorii ridicate pare să împiedice concentrarea.

Peştele ajută creierul

Aceste grăsimi sănătoase găsite în peşte au o putere uimitoare a creierului: o dietă cu niveluri mai ridicate a acestora a fost legată de scăderea riscului de demenţă şi accident vascular cerebral şi de declinul mental mai lent. În plus, ele pot juca un rol vital în îmbunătăţirea memoriei, mai ales pe măsură ce îmbătrânim.

*Se recomandă două porţii de peşte săptămânal.

Doza zilnică de nuci şi ciocolată

Nucile şi seminţele sunt surse bune ale vitaminei E antioxidante, care a fost asociată în unele studii cu declinul cognitiv mai scăzut pe măsură ce îmbătrânim. Ciocolata neagră are şi ea, de asemenea, proprietăţi antioxidante puternice şi conţine stimulente naturale cum ar fi cofeina, care pot spori concentrarea.

Avocado şi cereale integrale

Fiecare organ depinde de fluxul sanguin, în special de inima şi creierul. O dietă bogată în cereale integrale şi fructe, cum ar fi avocado, poate reduce riscul bolilor de inimă şi colesterolul rău. Acest lucru vă reduce riscul de acumulare a plăcii şi va îmbunătăţi fluxul de sânge, oferind un mod simplu şi totodată gustos de pune în funcţiune celulele creierului.

Afinele – alimente minune!

Cercetările efectuate pe animale arată că afinele pot ajuta la protejarea creierului de daunele cauzate de radicalii liberi şi pot reduce efectele bolilor Alzheimer sau ale demenţei. Studiile arată de asemenea că dietele bogate în afine au îmbunătăţit atât funcţia de învăţare, cât şi funcţia musculară a şobolanilor în vârstă, făcându-i egali din punct de vedere mental cu şobolanii mai tineri.

Beneficiile unei diete sănătoase

Dacă dieta ta nu are nutrienţi esenţiali, ea îţi poate afecta capacitatea de concentrare. Hrana prea multă sau prea puţină în unele cazuri, poate interfera de asemenea cu capacitatea de concentrare. O masă grea te poate face să te simţi obosit, în timp ce prea puţine calorii pot duce la distragere şi lipsa de focus.

Pregăteşte-te pentru o zi mare

Doreşti să activezi capacitatea de concentrare? Începe ziua cu o masă bună la care ai grijă să adaugi suc de fructe 100%, cereale întregi, somon şi o ceaşcă de cafea. În plus faţă de masă o masă bine echilibrată, experţii oferă de asemenea acest sfat:

• Dormi bine.
• Stai hidratat.
• Fă exerciţii fizice regulate.
• Meditează şi relaxează-te.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult