Arsuri solare severe

Află în ce condiţii apar arsurile solare severe, ce e de făcut imediat cum simţi că te-ai expus prea mult la soare, care sunt simptomele care să te îngrijoreze.
  • Publicat:
Arsuri solare severe

Expunerea excesivă la soare duce adesea la cazuri severe de arsuri solare. Ai grijă cât de mult te expui şi în ce condiţii o faci, pentru că sunt multe simptome cu care te poţi confrunta după ce radiaţiile ultraviolete (UV) îţi ating pielea.

Simptomele expunerii excesive la soare

În doar 15 minute de stat în bătaia directă a soarelui poţi fi ars, ceea ce s-ar putea să conştientizezi imediat. Roşeaţa şi disconfortul ar putea să nu apară timp de câteva ore. Poţi fi ars grav de soare dacă stai expus o lungă perioadă de timp şi nu utilizezi creme cu factor de protecţie. Ai mai multe şanse să te arzi dacă pielea ta este deja sensibilă.

Arsurile solare severe sau intoxicaţiile solare pot cauza simptome precum: roşeaţa pielii, durere şi furnicături, umflături, dureri de cap, febră şi frisoane, greaţă, ameţeală, deshidratare.

Simptomele sunt o erupţie cutanată severă, care apare de obicei la câteva ore după ce ai plecat din zona afectată de soare. Erupţiile cutanate pot provoca mâncărimi şi includ umflături mici pe zonele expuse la soare ale corpului, o multitudine de umflături, urticarie, de obicei pe braţe, picioare inferioare şi piept.

O formă moştenită de astfel de alergie la soare apare la americanii nativi. Poate dura de la primăvară până la toamnă. Simptomele includ în primul rând înroşire, arsură şi mâncărime, care durează de obicei 2 sau 3 zile, dar pot persista săptămâni întregi. Alte simptome pot să apară în câteva ore de expunerea solară, dar pot de asemenea să dispară în câteva ore. Acestea includ oboseală, frisoane, durere de cap şi greaţă.

Urticaria solară

Simptomele se pot dezvolta în câteva minute după expunerea la soare. Dacă sunt implicate zone mari de piele, simptomele pot include:

• Mâncărime
• Roşeaţă
• Zone de erupţie pe piele (urticarie sau urticarie)
• Ameţeală
• Pierderea conştienţei

Deşi erupţia cutanată de obicei dispare în câteva ore, este posibil să mai întâmpini această problemă în decursul anilor. Antihistaminele pot trata unele cazuri, dar consultă-ţi medicul pentru recomandări cât mai specifice.

Tratamentul pentru alergia solară depinde de gravitatea acesteia. În afară de a sta cât mai ferit de soare şi de a te proteja când te aflai la soare, este posibil să nu ai nevoie de tratament. Erupţiile cutanate se vor diminua singure în decurs de 7 până la 10 zile.


Alte tratamente sau prevenirea urticariilor solare pot include:

• Steroizii
• Protecţia solară care afişează pe etichetă „spectrul larg”, ceea ce înseamnă că protejează împotriva radiaţiilor UVA şi UVB ale soarelui
• Fototerapia cu lumina UV psoralen (PUVA) pentru desensibilizarea pielii la lumina UV

Tratarea arsurilor solare severe

Pentru arsuri solare severe, aceste remedii simple sunt de cele mai multe ori cu adevărat eficiente:

• Pleacă de la soare.
• Fă un duş răcoros (nu rece) sau o baie şi aplică o serie de comprese reci.
• Bea lichide suplimentare pentru câteva zile.
• Ia ibuprofen pentru a uşura durerea, dacă nu te cunoşti sensibil la acest medicament.
• Utilizează gel de aloe vera sau ulei de cocos.
• Acoperă în totalitate zonele arse de soare când ieşi afară.

Prevenirea arsurilor solare

Utilizează o cremă cu protecţie solară cu cel puţin 30 SPF şi cu menţiunea de „spectru larg” pe etichetă (ceea ce înseamnă că protejează atât împotriva razelor solare UVA cât şi UVB). Aplică crema peste tot înainte de a ieşi la soare. Reaplică cel puţin la fiecare 2 ore şi după ce ai transpirat sau ai intrat în apă. Limitează expunerea la soare între orele 10:00 şi 14:00 şi aminteşte-ţi că apa, zăpada şi nisipul pot intensifica razele daunatoare ale soarelui. Poartă ochelari de soare, o pălărie şi haine de protecţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News