Betacaroten pentru sănătate – efect antioxidant puternic

Carotenoizii reprezintă o clasă de compuşi formată din peste 600 de substanţe, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina. Aceste substanţe sunt, de fapt, pigmenţii care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu pot fi sintetizaţi pe altă cale în organism decât prin dietă.
  • Publicat:
Betacaroten pentru sănătate – efect antioxidant puternic

Carotenoizii reprezintă o clasă de compuşi formată din peste 600 de substanţe, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina.

Aceste substanţe sunt, de fapt, pigmenţii care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu pot fi sintetizaţi pe altă cale în organism decât prin dietă.

Importanţa betacarotenului se datorează faptului că acest compus este convertit în pro-vitamina A în organism, care ajută, împreună cu vitaminele E şi C, la menţinerea sistemului imunitar, a vederii şi a sănătăţii în general.

În plus, betacarotenul este deosebit de eficient în protejarea pielii de efectele dăunătoare ale radiaţiilor ultraviolete.

Betacaroten – Beneficii pentru sănătate

Efect antioxidant

Betacarotenul, ca orice alt carotenoid, este un excelent antioxidant, care împiedică oxidarea celulelor şi protejează organismul de radicalii liberi, care cauzează apariţia bolilor cronice. Numerose studii ştiinţifice au demonstrat că prezenţa din abundenţă a antioxidanţilor în regimul alimentar ne poate întări sistemul imunitar, reduce riscul de boli ale inimii şi, mai ales, scade considerabil incidenţa cancerului.

Protector al plămânilor

În urma unei cercetări, apărută ulterior într-o publicaţie de specialitate, s-a constatat că fumătorii cu niveluri crescute de betacaroten au un risc mai crescut de a face cancer pulmonar, pe când nefumătorii aveau un risc mult mai mic. De asemenea, studii ulterioare au demonstrat că excesul de betacaroten şi riscul de cancer de plămâni erau cauzate de suplimentele alimentare luate la voia întâmplării, fără a se respecta indicaţiile de pe ambalaj şi fără a se fi consultat în prealabil un medic specialist.

Previne bolile bătrâneţii

Stresul oxidativ este un factor major implicat în apariţia afecţiunilor degenerative (boala Parkinson, Alzheimer, diabetul, ateroscleroza, osteoartrita, osteoporoza, cancerul). Prin consumul de alimente bogate în betacaroten, deci în antioxidanţi, astfel  de afecţiuni sunt prevenite , arată un studiu realizat de specialiştii din cadrul Universităţii Harvard.

Ajută la dezvoltarea copiilor

Alimentele bogate în betacaroten sunt esenţiale în regimul copiilor deoarece ajută la o creştere şi o dezvoltare armonioasă şi întăresc vederea.

Betacaroten – Surse naturale şi contraindicaţii

Majoritatea fructelor şi legumelor de culoare verde-galben-portocaliu sunt surse bogate în betacaroten, însă cele mai mari concentraţii se regăsesc  în:

Per 100 gr – varza kale, morcovi, broccoli, ardei gras, ceapă, cartofi dulci, spanac, salată verde, andive, caise, dovleac, mango, papaya, portocale, prune, pepene galben, pătrunjel, busuioc, oregano,  fistic  etc.

Dacă vei avea o dietă bogată în astfel de alimente, cu siguranţă nu va fi necesare să iei suplimente, care nu sunt de dorit, mai ales că pot duce la carotenodermie, o afecţiune cauzată de supradoza de betacaroten ce se manifestă prin culoarea gălbuie a pielii.

De asemenea, trebuie să existe precauţie în administrarea de suplimente cu betacaroten, mai ales dacă se urmează tratamente medicamentoase cu statine, uleiuri minerale sau de menţinere a greutăţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult