Boala cronica de rinichi, in stransa legatura cu bolile cardiovasculare

Nefropatiile, bolile inflamatorii ale rinichiului, infectiile, obstructiile tractului urinar sunt cele mai des intalnite cauze ale bolii cronice de rinichi.
  • Publicat:
Boala cronica de rinichi, in stransa legatura cu bolile cardiovasculare
Boala cronica de rinichi, in stransa legatura cu bolile cardiovasculare

Boala cronica de rinichi este prezenta la pacientii care au o eliminare crescuta de proteine in urina. Odata instalata, boala cronica de rinichi poate conduce la presiune arteriala crescuta insotita sau nu de reducerea functiilor rinichiului si creste riscul de boli ale inimii sau ale sistemului circulator.

La nivel mondial, mai mult de 500.000.000 de persoane (adica aproximativ 10% din populatia adulta) prezinta boala cronica de rinichi; in fiecare an milioane de pacienti mor din cauza bolilor cardiovasculare deseori in relatie cu boala cronica de rinichi.

Ce cauzeaza boala cronica de rinichi?

La nivel global, cele mai des intalnite cauze ale bolii cronice de rinichi sunt diabetul, bolile cardiovasculare ca si nefropatiile, bolile inflamatorii ale rinichiului, infectiile, obstructiile tractului urinar.

Cum se diagnosticheaza afectiunea?

Pentru a depista boala cronica de rinichi se fac teste de laborator pentru a masura concentratia in sange a creatininei, a calcula rata de filtrare glomerulara si pentru a se determina excretia in urina a proteinelor.

Care sunt consecintele nedepistarii la timp?

Prima consecinta este riscul de reducere progresiva a capacitatii functionale a rinichiului, in final pacientul necesitand dializa sau  transplant renal pentru a supravietui.

Persoanele cu boala cronica de rinichi au un risc inzecit de a deceda prematur de boli cardiovasculare (boli coronariene, boli cerebrovasculare, boli ale arterelor periperale sau atac de cord).

Boala cronica de rinichi determina anual, in intreaga lume, moartea a 12 milioane de persoane provocata de boli cardiovasculare. Acest numar creste cu mare rapiditate din cauza “epidemiei globale” cu diabet de tip 2.

Ce putem face pentru a detecta, preveni si trata bolile cronice de rinichi si bolile cardiovasculare?


Detectie

Teste simple cum ar fi determinarea creatininei in sange, calcularea ratei de filtrare glomerulara si determinarea albuminei din urina pot duce la detectarea timpurie a bolii cronice de rinichi. Majoritatea pacientilor aflati in stadiile de inceput ale bolii nu sunt diagnosticati, in special in tarile in curs de dezvoltare.

Diagnosticarea timpurie este esentiala si permite aplicarea unui tratament inainte ca rinichiul sa fie afectat profund sau deteriorat si sa conduca la alte complicatii.

Preventia si intarzierea progresiei bolii cronice de rinichi

Screeningul trebuie sa fie o prioritate la pacientii considerati a avea risc ridicat de a dezvolta boli cronice de rinchi. Acesti pacienti sunt:

– Pacientii cu hipertensiune
– Pacientii cu diabet
– Pacientii obezi
– Persoanele care fumeaza
– Persoanele cu varsta peste 50 de ani
– Persoanele cu istoric de boli ca: diabet, hipertensiune si/sau boala cronica de rinichi, in familie
– Pacienti care au deja o boala de rinichi

 

Presiunea arteriala crescuta si boala cronica de rinichi

Presiunea crescuta a sangelui este un factor important in boala cronica de rinichi. Din acest motiv, ea trebuie monitorizata cu atentie. Cand pacientii sufera de hipertensiune arteriala, vasele sunt suprasolicitate, inclusiv rinichii.

In aceast caz, rinichii nu mai pot functiona corespunzator. Monitorizarea si mentinerea sub control a presiunii arteriale poate reduce riscul de a se ajunge la dializa sau al bolilor cardiovasculare.

Datele statistice arata ca presiunea arteriala crescuta este prezenta la aproximativ 80% din pacientii cu boala cronica de rinichi.

Presiunea arteriala crescuta se coreleaza cu boala cronica de rinichi in mai multe feluri: ea poate cauza independent boala cronica de rinichi, poate contribui la agravarea ei sau poate fi consecinta ei. Studiile au aratat ca pacientul cu disfunctie a rinichiului prezinta, mai mult ca sigur si presiunea arteriala crescuta.

Tratamentul presiunii arteriala crescute a devenit cea mai importanta interventie in ingrijirea bolii cronice de rinichi.

De ce presiunea arteriala crescuta este atat de importanta?

In primul rand, pentru ca un control mai bun al presiunii arteriale incetineste progresia bolii cronice de rinichi, diminuand riscul ca un pacient sa ajunga la dializa. In al doilea rand, pacientii cu boala cronica de rinichi decedeaza mai frecvent de boli cardiovasculare decat ajung sa necesite dializa.

In concluzie, o presiune arteriala scazuta reduce riscul aparitiei de boli de inima, care, pentru bolnavii cu boala cronica de rinichi, reprezinta o amenintare mai mare decat dializa.

Ce putem face pentru a controla presiunea sangelui?

Schimbarea stilului de viata, exercitiile fizice regulate si dieta au un impact profund asupra presiunii sangelui si in general asupra sanatatii. O scadere in greutate de 8-10 kg poate avea un efect dramatic asupra presiunii sangelui. Presiunea arteriala poate fi diminuata si prin reducerea consumului de alcool.

Tratamentul corespunzator este esential, incluzand antihipertensive, medicamente pentru controlul colesterolului si al anemiei.

Schimbarea stilului de viata si medicamentele aduc speranta ca, atingand o presiune arteriala  normala, bolnavii cu boala cronica de rinichi pot reduce riscul de a incepe un tratament prin dializa sau de a suferi accidente cardiovasculare.

Citeste si Rasfata-te inteligent si ai numai de castigat!
                  Invitatie la ceai

 

Urmărește CSID.ro pe Google News