Boli cu transmitere sexuală: de ce e important să faci analize

Netratate la timp, bolile cu transmitere sexuală au ca efecte care ne pot afecta grav sănătatea generală. De aceea e important să facem analize pentru a le depista din timp.
  • Publicat:
Boli cu transmitere sexuală: de ce e important să faci analize

Ştiaţi că doar 12-14% din populaţia generală îşi face analizele pentru boli cu transmitere sexuală anual? Dr Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului şi reproducere umană asistată/FIV ne-a explicat de ce este important să facem aceste analize.

Boli cu transmitere sexuală: ce sunt

Bolile cu transmitere sexuală sunt infecţii cauzate de bacterii, viruşi, paraziţi ce se transmit în principal prin contact sexual oral, vaginal sau anal. Există peste 20 de tipuri de boli cu transmitere sexuală, iar cele mai frecvente sunt: chlamydia, herpesul genital, gonoree, HIV/SIDA, HPV, sifilis, trichomoniaza şi hepatitele.

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală afectează atât bărbaţii cât şi femeile, dar multe pot cauza probleme mai serioase femeilor. De asemenea, transmiterea către făt în timpul sarcinii şi naşterii poate avea efecte importante asupra bebeluşului.

Bolile cu transmitere cauzate de bacterii ciuperci sau paraziţi pot fi tratate şi vindecate cu antibiotice. În cazul infecţiilor virale nu există tratament de vindecare, dar există terapii ce controlează simptomele şi previn complicaţiile.
Poţi avea o boală cu transmitere sexuală chiar dacă ai un singur partener; cu cât ai mai mulţi parteneri cu atât riscul este mai crescut.

Boli cu transmitere sexuală: riscuri

Riscul de a lua o boală cu transmitere sexuală depinde de mai mulţi factori:
• tipul infecţiei
• tipul de contacte sexuale practicate
• numărul contactelor sexuale

Trebuie să ştiţi că:
• una din două persoane active sexual face o infecţie cu transmitere sexuală până la vârsta de 25 de ani.
• doar 12-14 % din populaţie se testează pentru boli cu transmitere sexuală anual
• CDC (Centrul de control al bolilor SUA) afirmă că peste 24000 de femei devin infertile în fiecare an din cauza unei infecţii cu transmitere sexuală
• este posibil să contactezi o infecţie cu transmitere sexuală la nivelul gurii sau gâtului dacă faci sex oral unei persoane infectate
• este posibil să ai o boală cu transmitere sexuală în mai multe zone în acelaşi timp
• infecţiile cu transmitere sexuală pot fi transmise chiar dacă partenerul infectat nu prezintă simptome
• folosirea corectă a prezervativului previne infecţiile cu transmitere sexuală
• femeile se infectează mai repede ca bărbaţii


Boli cu transmitere sexuală: herpesul

Zonele care se pot infecta sunt : zona genitală, anus, rect, buze, gură, gât. Semnele şi simptomele pot fi absente. Pot să apară leziuni dureroase sau care prezintă prurit în zona infectată.
Nu există tratament care să vindece infecţia cu herpes, dar administrarea antiviralelor poate reduce simptomatologia şi poate scurta durata simptomelor.
Indivizii infectaţi pot transmite boala, chiar dacă nu prezintă simptome. Datorită ulceraţiilor produse infecţia cu herpes creşte riscul de contactare a infecţiei HIV.


Boli cu transmitere sexuală: gonoreea

Zonele care pot prezenta primoinfecţie sunt: zona genitală, tract urinar, rect, gât.
Semne şi simptome: 
• simptomele de la nivelul zonei genitale pot include scurgeri vaginale sau utetrale, senzaţie de arsură la urinare, testicule inflamate şi dureroase.
• infecţiile în gât pot să nu prezinte nicun simptom. În unele cazuri se poate manifesta cu gât inflamat şi roşu
Tratamentul infecţiei în gât poate fi mai dificil decât cel al infecţiei genitale. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice care vindecă infecţia.
Trebuie testaţi partenerii sexuali ai persoanelor infectate şi nu trebuie să existe contact sexual până la terminarea tratamentului.

Netratate, infecţiile în gât se pot răspândi prin sex oral la parteneri neinfectaţi, se pot croniciza şi vor da dureri articulare şi leziuni cutanate – infecţia gonococică diseminată.
Infecţia genitală netratată la femei, poate duce la boala inflamatorie pelvină cu dureri cornice, infertilitate şi sarcini extrauterine, iar în timpul naşterii se pot răspândi la făt şi cauza orbire, dureri articulare sau sepsis.
La bărbaţi poate duce la epididimită, o afecţiune dureroasă care poate duce la infertilitate.


Boli cu transmitere sexuală: sifilisul

Infecţia cu sifilis poate să nu prezinte iniţial niciun simptom. Pot să apară ulceraţii nedureroase în zona genitală dar şi pe buze, în gura, gât sau pe piele. Senzaţia de prurit pe palme sau talpa piciorului, dar şi simptome gen răceala pot fi prezente.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotic. Trebuie trataţi toti partenerii sexuali ai persoanei infectate.
Netratat, sifilisul poate evolua şi poate afecta organele interne, poate da orbire, demenţă şi chiar moarte. Femeile gravide pot transmite boala în sarcină sau în timpul naşterii, iar copiii netrataţi pot avea întârzieri de creştere, convulsii şi chiar risc de deces.


Boli cu transmitere sexuală: chlamydia

Zonele ce pot fi infectate iniţial sunt: zona genitală, tractul urinar, rectul, gât. Semnele infecţiei lipsesc în majoritatea cazurilor.
De cele mai multe ori simptomele nu sunt prezente nici în cazul infecţiei genitale, urinare sau rectale. Atunci când există ele includ: secreţie vaginală sau uretrală, senzaţie de usturime la urinare, testicule inflamate şi dureroase.
Tratamentul consta în administrarea de antibiotice.
Netratată, infecţia de la nivelul gâtului poate fi transmisă partenerilor neinfectaţi prin sex oral. Infecţia genitală netratată duce în cazul femeilor la boala inflamatorie pelvină, dureri cronice, infertilitate şi sarcini ectopice. Infecţia la gravide este asociată cu greutate mică la naştere a fătului şi cu naşteri premature. La nou născuţi poate cauza infecţii oculare şi pneumonie.


Boli cu transmitere sexuală: HIV

Indiferent de calea de contactare a infecţiei cu HIV apare o infecţie generalizată în tot organismul. Simptomele pot să fie absente mulţi ani de la primo-infecţie care se manifestă cu simptome generale de răceală sau gripă.
Tratamentul constă în administrarea de medicaţie antiretrovirală care poate prelungi şi îmbunaătăţii viaţa pacienţilor HIV pozitiv, dar care nu vindecă boala.
Persoanele infectate pot răspândi virusul, chiar dacă sunt pe tratament şi sunt mult mai predispuse să contacteze alte infecţii sau să facă diverse tipuri de cancer.


Boli cu transmitere sexuală: HPV

Zonele ce pot fi infectate iniţial sunt: gură, gât, zona genitală, vagin, col uterin, rectul, anus. Simptomele iniţiale pot fi absente. Pacienţii pot prezenta condiloame la nivelul gâtului şi laringelui care pot duce la schimbarea vocii, dificultate la vorbire sau dispnee. Pot prezenţa condiloame genitale. Anumite tipuri de HPV pot duce la apariţia cancerelor de col, anale, de gât. Condiloamele se tratează cu aplicaţii locale de substanţe sau creme, prin îngheţare sau chirurgical.


Boli cu transmitere sexuală: trichomoniaza

Zonele ce pot fi infectate iniţial sunt: gură, gât, zona genitală, vagin, penis.
Simptomele iniţiale pot lipsi, mai ales la bărbaţi. Ele pot include: secreţii vaginale sau uretrale, roşeaţă şi prurit vaginal, senzaţie de usturime la urinare. Tratamentul cu antibiotice vindeca infecţia.


Boli cu transmitere sexuală: cum te poţi feri de ele

Cum poţi preveni contactarea unei infecţii transmisie sexuală:
• foloseşte prezervativul
• fă-ţi regulat testarea pentru boli cu transmitere sexual
• încearcă să ai relaţie de lungă durată monogamă
• refuză contactul sexual cu o persoană care are leziuni genitale de orice fel
Riscul de a contacta o infecţie prin contact sexual este mai mare dacă ai leziuni la nivel genital, la nivelul gurii, gingivite sau cancer oral.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult