Bolile colului uterin şi cum vă feriţi de cancer

Una dintre cele mai importante şi totodată sensibile zone a corpului unei femei este colul uterin. Acoperit cu o mucoasă fină, alcătuită din celule epiteliale, colul se află între uter şi vagin. Din pricina caracterului delicat, colul este adesea ţinta infecţiilor, ceea ce poate conduce mai departe la apariţia unor boli serioase.
  • Publicat:
Bolile colului uterin şi cum vă feriţi de cancer

Una dintre cele mai importante şi totodată sensibile zone a corpului unei femei este colul uterin. Acoperit cu o mucoasă fină, alcătuită din celule epiteliale, colul se află între uter şi vagin. Din pricina caracterului delicat, colul este adesea ţinta infecţiilor, ceea ce poate conduce mai departe la apariţia unor boli serioase.

O parte dintre afecţiunile caracteristice colului uterin, precum cervicita, displazia, ectopia cervicală, infecţiile cu HPV pot favoriza cancerul cervical.

Cervicita (popular, este denumită  „rană pe col”, termen, de altfel, impropriu) este cauzată de inflamarea colului. În funcţie de caracteristicle anatomice ale fiecări femei şi de sensibilitatea acesteia, inflamaţia poate să apară în urma contactului sexual, a administrării pilulelor contraceptive sau a contractării unei boli cu transmitere sexuală, a acidentării etc.

Atunci când este ignorată, cervicita poate genera sarcină ectopică, durere pelvină cronică, avort spontan, infertilitate, complicaţii la naştere şi chiar cancer. Simptomele pot fi o scurgere vaginală care uneori prezintă striuri sanguine, dureri lombare, dismenoree, durere la contactul sexual. Tratamentul constă în administrarea de antiinflamatoare şi medicamente care ţintesc infecţia, iar în cazurile cronicizate se poate apela chiar la conizaţie sau ERAD (excizie cu ansa diametrică) pentru înlăturarea ţesutului afectat.

Ectopia cervicală este o condiţie în care nivelul celulelor endometriale (peretele interior al uterului) s-a extins dincolo de graniţa uterului, ieşind practic în colul uterin. Astfel, la colposcopie, colul va apărea roşu şi imflamat în zona superioară. În acest caz, femeia are o secreţie vaginală mai abundentă cu care se obişnuieşte, nefiind vorba despre o boală.

Ectopia apare la multe femei, într-o anumită perioadă a vieţii, sub influenţa hormonilor (exces de estrogen), la pubertate, adolescenţă, în timpul sarcinii etc. Din pricina secreţiei abundente, femeile având ectopie cervicală sunt mai predispuse infecţiilor, de aceea unii medici recomandă tratarea zonei prin metoda ERAD.

Displazia cervicală (CIN) este o înmulţire anormală a unor celule la nivelul colului uterin, stare ce anunţă un stadiu precanceros. Displazia poate fi uşoară, moderată sau severă şi în funcţie de acest aspect tratamentul poate varia. Astfel, dispaliza uşoară este urmărită îndeaproape şi uneori se vindecă fără tratament, displazia moderată şi cea severă prezintă însă un risc crescut de a degenera în cancer. Pentru că nu prezintă simptome, displazia nu poate fi diagnosticată decât in urma unui test Babeş-Papanicolau. Tratamentul formelor severe poate consta în crioterapie, vaporizare laser, chirurgie (conizaţie).

Infecţia cu HPV sau Human Papillomavirus este cea mai comună boală transmisibilă pe cale sexuală. Există mai bine de 40 de tipuri diferite de tulpini ale acestui virus care, de cele mai multe ori, rămân în stare latentă odată pătrunse în organism, fără ca noi să ştim că suntem infectaţi. Cancerul apare după câţiva ani de la infectare, atunci când organismul nu mai poate controla diviziunea celulară. Nu există un tratament specific pentru infecţia HPV, ci doar tratamente care întăresc sistemul imunitar.

Prevenind sau tratând toate aceste probleme, ne putem feri de cancerul de col uterin, una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor la nivel mondial.  Nu ignoraţi simptome precum sângerarea vaginală în afara menstruaţiei, secreţiile vaginale anormale, durerea pelvină în timpul actului sexual!

Citeşte şi: Cervicita, inflamatia colului uterin

HPV, un microb cunoscut si nu prea

Chirurgia minim invazivă în ginecologie face minuni

22.000 de investigatii pentru depistarea precoce a cancerelor de col si de san, gratuite pentru romance

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”