Persoanele normoponderale dar care, din păcate, au în dotare o burtă gogonată prezintă un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de inimă decât persoanele obeze! Vă vine să credeţi sau nu, aceasta este concluzia unui studiu semnat de experţii de la Mayo Clinic.
Cercetările specialiştiilor de la celebra clinică americană au avut în vizor periculoasa şi mult hulita grăsime viscerală despre care s-a demonstrat în nenumărate rânduri că cu cât e mai multă, cu atât e mai sufocantă şi, deci, periculoasă pentru principalele organe.
“Cercetările noastre arată că dacă o persoană are un IMC (indicele masei corporale) normal nu înseamnă că riscul de a suferi de boli cardiovasculare este scăzut. Important este modul în care grăsimea le este distribuită în corp“, susţine dr. Francisco Lopez-Jimenez, cardiolog la Mayo Clinic, Minnesota (Statele Unite).
Experţii au realizat un studiu naţional la care au participat 12.785 de adulţi ce au fost urmăriţi pe o perioadă de 14 ani. În tot acest timp, 2.562 de participanţi au decedat, dintre care 1.138 în urma unor afecţiuni cardiace.
La debutul studiului, autorii au împărţit persoanele pe categorii, în funcţie de IMC:
1. între 18,5 şi 24,9 – greutate normală
2. între 25 şi 29,9 – supraponderali
3. peste 30 – obezi
Calculează-ţi şi tu AICI indicele de masă corporală şi vezi în ce categorie intri!
Apoi, experţii i-au măsurat cu centimetrul, iar gradul de risc le-a fost determinat în funcţie de raportul dintre circumferinţa taliei şi cea a şoldului. Astfel, bărbaţii a căror burtă reprezenta 90% sau mai mult din circumferinţa şoldurilor au fost incluşi în grupul de mare risc. Acelaşi raţionament a fost aplicat şi în cazul femeilor, cu o mică diferenţă însă: talia acestora devine extrem de periculoasă când măsoară cel puţin 85% din circumperinţa şoldurilor.
Acele persoane cu siluetă măr (adică au grăsimea acumulată în zona superioară a corpului, au burtă, iar picioarele sunt subţiri) se pare că au cel mai mare risc de deces în urma bolilor cardiovasculare, chiar dacă valoarea IMC-ului lor ar putea fi normală. Riscul lor este de 2,08 ori mai mare decât cel al persoanelor având o valoare IMC mare.
„Riscul mare de deces ar putea avea legătură cu faptul că grăsimea viscerală este asociată cu rezistenţa la insulină şi alte elemente periculoase”, a explicat dr. Karine Sahakyan, de la Mayo Clinic.
Citeşte şi: Indicele Adipozitatii Corporale (IAC), mai precis decat Indicele Masei Corporale (IMC)
De ce „femeile-pară” sunt mai sănătoase ca „femeile-măr”
Ne-am îngrăşat cu 19 kg în ultimii 50 de ani. Vina o poartă siropul de porumb
Arata-mi abdomenul, ca sa-ti zic ce inima ai
Sursa: Todayhealth.today.com