Operatia de bypass gastric
are ca scop micsorarea stomacului. In acelasi timp, procedura
permite bolului alimentar (cantitatea de mancare ingerata la o
masa) sa ocoleasca o parte din intestinul subtire.
Faptul ca bolul alimentar evita o portiune din intestin este
benefic celor care si-au propus sa
piarda in greutate, deoarece astfel se abrsorb mult
mai putine calorii. In timp, acest fapt se traduce prin subtierea
taliei. Cel mai aplicat stil de bypass este cel numit
Roux-en-Y.
In procesul de digestie, mancarea trece prin stomac si intra apoi
in intestinul subtire, loc unde majoritatea nutrientilor si
caloriilor sunt absorbite. Apoi ajunge in intestinul gros (in
colon) de unde sunt eliminate eventualele resturi nedigerabile,
faza in care digestia este completa.
In cazul interventiei de tip Roux-en-Y,
stomacului ii este micsoarata marimea, prin
crearea unui pliu asemanator unui buzunar in partea de sus. Pentru
a fixa pliul astfel obtinut, medicii folosesc capse special
concepute sau o banda de plastic.
Stomacul astfel operat este apoi conectat direct la partea mediana
a intestinului subtire, ocolind o buna parte din fosta masa
stomacala, dar si din sectiunea de inceput a intestinului (zona
duodenala). Operatia se realizeaza prin sectionarea unei portiuni
considerabile din stomac, sau prin efectuarea unei incizii
minuscule, medicul ajutandu-se in acest caz de instrumente pe
masura si de orientarea cu ajutorul unei mini-camere de luat
vederi.
Operatia in sine si urmarile acesteia
Presupune spitalizare de 4 pana la 6 zile, dintre care primele doua
sunt destinate abordarii laparoscopice. Majoritatea celor care au
ales sa se supuna acestei interventii chirurgicale au revenit la
stilul lor de viata obisnuit dupa circa o luna. Exista un aspect
care trebuie mentionat, si anume ca in mod firesc, operatia de
bypass gastric se adreseaza persoanelor cu o
greutate excesiva, persoanelor obeze, a caror sanatate este pusa in
pericol de insasi talia pe care o au.
De aceea, intrucat tehinca aceasta este oarecum noua, intaietate au
persoanele cu probleme. Deocamdata nu se stie care sunt exact
riscurile, astfel ca nu este usor sa gasesti un cabinet care sa
faca astfel de operatii in cazul in care vrei sa pierzi doar cateva
kilograme.
Ce urmeaza dupa?
Uneori, operatia de bypass gastric cauzeaza ameteli, slabiciune,
lesin, transpiratie excesiva sau diaree. Simptomele acestea sunt de
fapt urmare a faptului ca mancarea inainteaza prea repede prin
stomac si intestine. Vestea buna este ca senzatiile nu persista
decat imediat dupa masa.
Este de mentionat totusi ca, in cazul in care persoana care a avut
aceasta operatie mananca
dulciuri sau alte produse cu aport crescut de
calorii, simptomele se agraveaza. Uneori, este nevoie chiar ca
persoana respectiva sa stea intinsa in pat, pana ce isi
revine.
Candidatii considerati deziabili de catre medici sunt, dupa cum
spuneam mai sus, acele persoane al caror indice de masa corporala
depaseste 40, sau cei a caror viata este primejduita de kilogramele
in plus. Chiar si asa, persoanele cu greutate excesiva devin
pacienti ideali pentru bypass gastric, daca:
– sufera de obezitate de cel putin 5 ani
– nu au avut in trecut probleme cu alcoolul
– nu au avut probleme psihiatrice sau episoade de depresie
netratate
– au varste cuprinse intre 18 si 65 de ani
Toate interventiile chirurgicale
implica anumite riscuri, motiv pentru care este foarte important sa
porti o discutie sincera si deschisa cu medicul tau inainte de a te
decide asupra efectuarii operatiei. El te poate sfatui in legatura
cu cele mai indicate clinici si cei mai apreciati chirurgi in
domeniu.
Cum functioneaza?
Majoritatea persoanelor care au trecut prin experienta aceasta,
povestesc despre cat de usor au reusit sa slabeasca in primele 12
luni de la interventie. Un studiu asupra acestei chestiuni a
relevat faptul ca, dupa operatie, se pierde in jur de o treime din
masa corporala de dinaintea operatiei, pe o perioada cuprinsa intre
unul, pana la patru ani. In acelasi timp, abordarea laparoscopica a
inregistrat rezultate similare, in cazul acesteia pierzandu-se in
medie 70% din masa corporala excesiva in acelasi interviu de
timp.
Riscuri
Cel mai mare risc, care survine adesea in cazul interventiilor
chirurgicale, este infectarea inciziei. Aceasta provoaca apoi
scurgeri stomacale care se preling in cavitatea abdominala sau in
locul conexiunii intestinale, ceea ce poate avea ca rezultat
declansarea peritonitei si acumularea de sange in plamani.
Concluzia este ca pana la o treime dintre persoanele cu bypass
gastric ajung sa dezvolte la un moment dat anemie, osteoporoza sau
diverse tulburari gastrice. Aproximativ 3 persoane din 200 isi
pierd viata. Dupa operatie:
– apare deficienta de fier si de vitamina B12
– conexiunea dintre stomac si intestin se ingusteaza, ceea ce
cauzeaza greata si varsaturi imediat dupa masa
– aproximativ 105 dintre pacienti dezvolta ulcer
– capsele speciale care fixeaza pliul din interiorul stomacului se
pot slabi, in timp
– poate aparea hernie
– stomacul ajustat prin bypass, se poate mari, cauzand balonari si
crampe
Concluzii
Este folositor de mentionat ca acea parte din intestinul subtire
care se ocupa cu absorbtia mineralelor si vitaminelor este evitata,
deoarece bypass-ul presupune insasi ocolirea acelei zone. Din
aceasta cauza, apar deficiente de fier, calciu, magneziu si vitamine.
In timp, privatiunea aceasta poate fi factorul declansator al
osteoporozei.
De aceea, pentru a evita aparitia ei, este bine ca persoana care a
avut o operatie de bypass gastric sa se consulte cu dieteticianul
ei, punanad astfel bazele unei diete corespunzatoare, care sa
acopere carentele nutritive.
Citeste si Remedii naturiste pentru afectiunile
stomacului