Fără discuţie, cancerul apare odată cu vârsta. 80% dintre cazuri se întâmplă după 65 de ani, iar până la sfârşitul vieţii cam o treime dintre noi vom fi atinşi de cancer.
Dar el nu e cauzat numai de îmbătrânire. Apare mai târziu deoarece longevitatea asigură cancerului o mai lungă perioadă de incubaţie pentru a se dezvolta.
Nu este un fenomen care apare peste noapte, asemeni unei infecţii.
E un proces lung şi lent care are loc în 20, 30, 40 de ani, pe măsură ce celulele sunt bombardate cu radicali libreri, determinând mutaţii genetice ale ADN-ului, urmate de ani plini de mici ocazii favorabile de a se transforma în tumori care apoi se răspândesc şi la nivelul altor ţesuturi din organism. Cancerul este un viitor care se apropie încet. O îmbolnăvire descoperită astăzi este, de fapt, rezultatul catastrofelor determinate de radicali liberi care au început să apară acum câteva decenii şi care încă se adună.
Cercetătorii de la Universitatea de Sud a statului California au demonstrat efectul dezastruos pe care timpul îl are asupra celulelor. Ei au descoperit că mutaţiile sunt de 13 ori mai frecvente la nivelul celulelor sângelui şi de 40 de ori mai numeroase în celulele splinei în cazul persoanelor de peste 60 de ani, comparativ cu cele sub 20 de ani.
„O astfel de acumulare de mutaţii poate activa sau dezactiva genele de-a lungul timpului, dând naştere cancerului”, spun specialiştii. Astfel, cancerul este o altă consecinţă aleatorie a rezistenţei slăbite a celulei la deteriorarea produsă de radicalii liberi. Totuşi, dacă vei reuşi să împiedici această acumulare de mutaţii, vei pune o piedică puternică în calea cancerului.
„Nu te îmbolnăveşti de cancer pentru că îmbătrâneşti ci pentru că, trăind mai mult, dai timp mutaţiilor din celule să se acumuleze, stârnind cancerul, printre alte catastrofe. Refăcând apărarea celulelor, îl poţi întârzia sau chiar amâna o viaţă întreagă. Nu toată lumea se îmbolnăveşte de cancer şi, cu siguranţă, poţi îmbătrâni şi fără el!”
Riscul îmbolnăvirii de cancer e influenţat de zestrea genetică, stilul de viaţă, mediu şi interacţiunile subtile dintre acestea. Dar dacă ridici barierele, de orice natură, în orice moment al vieţii, ele pot împiedica dezvoltarea cancerului.
Cei mai puternici luptători, aflaţi sub controlul tău, sunt celebrii antioxidanţi. Chiar şi după semnalele precanceroase sau după declanşarea bolii, antioxidanţii pot mări şansa de supravieţuire. Anumiţi experţi cred că putem scăpa de marea majoritate a formelor de cancer urmând o dietă corespunzătoare, luând antioxidanţi şi nefumând!
Ceea ce trebuie să faci este să fereşti celulele de deteriorare la care genele (numite oncogene) sunt supuse prin proliferarea sălbatică a celulelor care se acumulează şi se transformă în cancer.
Micşorează deteriorarea pe cât posibil scăpând de expunerea la acţiunea radicalilor liberi, cum ar fi fumatul, care schimbă ireparabil codul genetic al celulelor, făcându-le maligne. În acelaşi timp, încearcă să opreşti declinul rezistenţei celulelor, care le micşorează capacitatea de luptă împotriva radicalilor liberi.