Candidoza bucală apare atunci când o infecţie cu ciuperca Candida albicans se dezvoltă în interiorul gurii şi pe limbă. O cantitate mică de Candida albicans, ciuperca ce provoacă candidoza bucală, trăieşte în mod normal în gură, fără a provoca neplaceri. Cu toate acestea, atunci când ciuperca începe să se dezvolte incontrolabil, o infecţie se poate dezvolta în gură. Deşi este o infecţie uşoară care rareori cauzează complicaţii, candidoza bucală este problematică pentru cei cu sistemul imunitar slăbit.
În stadiile incipiente candidoza bucală nu poate provoca niciun simptom. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul trece şi ciuperca continuă să crească, pot apărea următoarele simptome:
La bebeluşi, candidoza bucală poate provoca:
Diagnosticul candidozei bucale se pune după examinarea gurii şi a limbii. În unele cazuri, medicul poate lua o biopsie pentru a confirma diagnosticul. O biopsie implică răzuirea depozitelor albe şi testarea pentru prezenţa ciupercii Candida albicans. În plus, specialistul dermatolog ar putea recomanda şi fungigrama (testarea sensibilităţii la antifungice).
Majoritatea cazurilor de candidoză bucală sunt forme uşoare şi se pot vindeca prin simpla aplicare locală a unor soluţii antifungice. Formele foarte uşoare se pot vindeca şi fără tratament medicamentos. Pentru formele severe, tratamentul antifungic local este de maximum 14 zile. În unele cazuri însă, candidoza poate persista timp de câteva săptămâni chiar si sub tratament antifungic.
Dacă în urma apariţiei simptomelor candidozei bucale se urmează un tratament recomandat de către farmacist şi acesta nu are rezultatele scontate în termen de două săptămâni, se recomandă un consult medical, pentru analize suplimentare şi schimbarea medicaţiei antifungice.
Foto: 123rf.com