Carnea de porc este una dintre cele mai consumate produse din toată lumea, excepţie făcând lumea islamică, în care, din motive religioase, carnea de porc este interzisă. Şuncă de porc, afumătură, bacon sau cârnaţi, acestea sunt doar câteva alimente derivate din carnea de porc, consumate de majoritatea persoanelor. Fiind un aliment bogat în proteine, vitamine şi minerale, carnea de porc este ideală pentru dietele sănătoase.
Proteine. Carnea de porc conţine o cantitate uriaşă de proteine. De asemenea, să nu uităm de aminoacizii necesari creşterii şi menţinerii corpului. Fiind o sursă completă de proteine, în proporţie de 89%, carnea de porc este ideală pentru atleţii care se recuperează, pacienţii care au suferit o intervenţie chiruricală sau alte persoane care vor să câştige masă musculară (culturiştii).
Grăsimi. Carnea de porc conţine diferite grăsimi, precum grăsimi saturate, mononesaturate sau polinesaturate.
Vitamine şi minerale. Probabil te întrebi ce vitamine şi minerale s-ar putea regăsi. Ei bine, lista nu este deloc scurtă, aşadar:
Alţi compuşi. Asemănător plantelor, produsele de origine animală pot conţine substanţe bioactive, altele decât vitamine şi minerale, care pot afecta sănătatea.
Menţine masa musculară. La fel ca alte produse de origine animală, carnea de porc este cea mai bogată sursă de proteine. Odată cu înaintarea în vârstă, menţinerea masei musculare este un aspect foarte important. Fără exerciţii fizice şi o dietă adecvată, masa musculară se poate degrada cu timpul, iar acest aspect poate duce la apriţia problemelor de sănătate. În cele mai severe cazuri, lipsa masei musculare poate duce la sarcopenie, o afecţiune comună în rândul oamenilor în vârstă. Proteinele de calitate conţin aminoacizi esenţiali, importanţi pentru menţinerea masei musculare, mai ales însoţite de programele de antrenament.
Bolile de inimă. Bolile de inimă, cunoscute şi ca boli cardiovasculare, sunt principala cauză a morţii premature din întreaga lume. Acestea includ tensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale şi atacurile de cord. Unele studii au arătat riscuri crescute în urma consumului de carne roşie, fie că este vorba de carne procesată sau nu, în timp ce altele au arătat aceste creşteri doar în cazul cărnii procesate. Există totuşi câteva explicaţii populare, printre care se numără şi consistenţa de colesterol şi grăsimi saturate din carne, dar consumul moderat de carne de porc, într-o dietă sănătoasă, bogată în fructe şi legume, nu creşte riscul apariţiei bolilor de inimă.
Cancerul. Cancerul este o boală serioasă, caracterizată de creşterea necontrolată a celulelor din corp. În urma câtorva studii observaţionale s-a descoperit o legătură între consumul de carne roşie şi riscul cancerului de colon. În schimb, alte studii nu au descoperit efecte semnificative, iar asta pentru că cele observaţionale detectează asocierea, nu şi evidenţa directă a relaţiei cauză-efect.