Tulburările de anxietate afectează peste 40 de milioane de adulţi din Statele Unite ale Americii, iar situaţia nu este mai roz nici în ţara noastră. Potrivit statisticilor, în România, una din 63 de persoane se confruntă cu tulburări de anxietate.
Chiar dacă sunt uşor de tratat, mai puţin de jumătate din cei afectaţi primesc un tratament. Asta, deoarece majoritatea persoanelor refuză să solicite ajutor, pe motiv că vor fi stigmatizate ca urmare a unui diagnostic de tulburare psihică, în care se încadrează şi tulburările de anxietate.
Anxietatea este o emoţie survenită ca răspuns la anumite situaţii sau evenimente trecute, prezente sau viitoare, generatoare de stres, frică sau îngrijorare, spune psihologul Constantin Cornea. Astfel de reacţii pot avea legătură şi cu o persoană, o afecţiune medicală sau psihică ori o adicţie (alcool, droguri, medicamente).
Însă anxietatea poate cauza şi simptome fizice, nu doar psihice, precum:
La rândul lor, tulburările de anxietate pot fi de mai multe feluri, adaugă specialistul: anxietate generalizată, fobii, tulburare de anxietate socială, tulburare de anxietate de separare, tulburare de panică
În general, în societatea din ziua de azi, majoritatea persoanelor pot suferi la un moment dat de un episod de tulburare de anxietate. Cauzele declanşatoare le putem găsi în situaţii de genul următor:
Pentru un diagnostic cât mai clar, în cazul în care vă regăsiţi în una sau mai multe dintre situaţiile de mai sus, este bine să încercaţi să apelaţi la ajutor specializat. Acesta poate fi reprezentat de: medicul de familie, un medic specialist, un medic psihiatru, un psihoterapeut sau, de ce nu, un preot.
Nu vă bazaţi că anxietatea trece de la sine! În cazul în care problema care a declanşat anxietatea nu se rezolvă sau v-a afectat peste măsură, anxietatea se poate generaliza sau poate fi însoţită de o seamă întreagă de afecţiuni, atrage atenţia psihologul. Acestea pot consta în:
Dacă vă regăsiţi în una dintre situaţiile prezentate de mai sus, nu lăsaţi să treacă prea mult timp până să apelaţi la un specialist. Anxietatea poate fi rezolvată destul de uşor prin psihoterapie, dacă nu o lăsaţi să se agraveze.
Tratamentul tulburărilor de anxietate trebuie să ţină seama de gravitatea stărilor pacientului, dar şi de eventualele afecţiuni medicale asociate. Astfel, în funcţie de simptomatologie, poate fi necesar tratamentul medicamentos recomandat de un medic psihiatru, o combinaţie de tratament medicamentos şi psihoterapie sau numai şedinţe de psihoterapie. În situaţiile foarte grave, pacientul poate necesită internarea într-un spital de specialitate.