Mamografia reprezinta examinarea radiologica a sanului in vederea depistarii cancerului de san in stadii incipiente. Este o metoda indispensabila pentru orice femeie care a trecut de 40 de ani sau care prezinta risc crescut de cancer mamar. Se efectueaza cu un aparat special, cu ajutorul caruia sanul este comprimat, fiind necesare cate doua expuneri pentru fiecare san: una de jos in sus si una laterala.
Ce ar trebui sa stii atunci cand mergi la medic pentru mamografie
In cazul femeilor cu implanturi mamare acuratetea rezultatului nu este de 100% intrucat continutul implantului si tesutul cicatrizat din jurul acestuia pot bloca vederea asupra glandei mamare; Trebuie sa aduci medicului rezultatul ultimei mamografii efectuate pentru ca acesta sa descopere eventualele modificari in tumorile incipiente;
Explica-i radiologului simptomele pentru ca acesta sa stie ce ar trebui sa investigheze;
Mergi cu filmul mamografiei la mai multi medici pentru interpretare; Pentru a fi sigura de rezultate poti apela si la ecografia mamara. Prin aceasta metoda pot fi depistate caracteristici ale nodulilor care scapa la mamografie (de exemplu consistenta unui nodul – lichida sau solida).
Cum te pregatesti pentru mamografie?
Programeaza-te pentru mamografie la o saptamana dupa terminarea menstruatiei. Sanii tai sunt mai putin sensibili, iar structura lor este mai putin densa; Daca ai implanturi, precizeaza acest fapt atunci cand iti faci programarea. S-ar putea sa fie nevoie de teste suplimentare; Pentru a nu influenta rezultatele, in ziua in care iti vei face screening-ul nu folosi lotiuni, creme, deodorant sau parfum – in zona pieptului sau la axile.
Cum decurge screening-ul?
Dupa examinare, medicul tau s-ar putea sa marcheze pe san zona suspecta (unde se simte nodulul) pentru ca radiologul sa o urmareasca cu mare atentie atunci cand efectueaza mamografia; Sanii vor fi pusi intr-un aparat care ii va presa, pe rand, atat pe orizontal, cat si pe vertical.
Nu este foarte dureros insa in functie de gradul de sensibilitate s-ar putea sa acuzi un usor disconfort sau chiar o durere insa suportabila; Rezultatul se da pe loc: daca tumoarea este clar delimitata sunt sanse mari sa fie benigna, in cazul in care conturul este neregulat se poate sa fie cancer.
Citeste si Investigarea afectiunilor mamare