Poate medicina sa ma ajute, in cazul in care as avea nevoie de celule stem? Unde se afla cele mai valoroase celule stem si de ce cordonul ombilical este sursa cea mai potrivita pentru un astfel de material biologic? Iata mai jos cateva raspunsuri utile, daca in curand vreti sa deveniti parinti.
In Romania, celulele stem se recolteaza din 2006. In lume, recoltarea a inceput acum mai bine de 20 de ani. Cele mai vechi celule criogenate au deja 25 de ani. Procedura nu este dureroasa nici pentru mama, nici pentru copil, iar cordonul ombilical este considerat un deseu biologic.
Din fericire, acum poate fi utilizat la maximum. Iata cateva cazuri rezolvate in mod fericit cu ajutorul celulelor scoase din cordonul ombilical, imediat dupa nastere. In 2003, o fetita de 8 ani a fost diagnosticata cu neuroblastom. Acesta este un cancer rar, dar intalnit frecvent in randul copiilor. In 2007, dupa ce tratamentele de chimioterapie nu au avut efecte semnificative, fetitei i s-a facut transplant cu celule stem de la sora ei.
La 12 luni de la transplantul cu celule stem, fetita si-a revenit. In 2005, o alta fetita a fost diagnosticata cu leucemie limfoblastica acuta (cea mai frecventa forma de leucemie la copii). Micuta de 5 ani a urmat tratamente chimioterapeutice repetate, dar boala revenea. In 2008, fetitei i s-a efectuat un transplant medular cu celule stem de la sora sa. Dupa 17 luni de la transplantul cu celule stem, fetita a avut o evolutie normala.
Anul trecut, in septembrie, o alta fetita de doar 22 de luni a beneficiat de un transplant cu celule stem dupa ce primise diagnosticul de leucemie. Fratele ei i-a furnizat pretiosul material biologic. Primele celule noi sanatoase au fost detectate in corpul ei la 2 saptamani dupa interventie! Acestea sunt cazuri grave rezolvate cu succes in lume cu ajutorul celulelor stem.
Unde se gasesc aceste celule?
Celulele stem sunt celulele initiale ale organismului uman, care se pot transforma in absolut orice fel de celula normala din interiorul unui aparat sau a unui sistem al organismului. La adult, se gasesc in maduva osoasa si sunt studii care spun ca o sursa inca neexploatata de celule stem se afla inclusiv in grasime.
Din pacate, celulele stem de la adult se folosesc rar si greu. Spre exemplu, recoltarea celulelor aflate in maduva osoasa presupune un proces dureros, cu risc crescut pentru pacient. Si in dintisorii de lapte frontali exista o sursa de celule stem, dar si aceasta inca are o utilizare redusa.